ΚΟΣΜΟΣ

Κονγκό: Τουλάχιστον 23 άμαχοι σφαγιάστηκαν από τζιχαντιστές σε τρία χωριά

Κονγκό: Τουλάχιστον 23 άμαχοι σφαγιάστηκαν από τζιχαντιστές σε τρία χωριά
AP Photo/Files

Τουλάχιστον 23 νεκροί είναι ο απολογισμός των αιματηρών επιθέσεων που εξαπέλυσαν τη Δευτέρα, 21/8, τζιχαντιστές σε τρία χωριά στο βορειοανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) που επικαλείται πληροφορίες ακτιβιστών στην περιοχή, οι σφαγές αμάχων στα χωριά Λιντούμπε, Κισάνγκα και Ματούνα αποδίδονται σε μέλη των Συμμαχικών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ADF), μιας τζιχαντιστικής οργάνωσης που έχει ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Οι Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ADF) είναι μια από τις ένοπλες ομάδες που λυμαίνονται το ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και κατηγορούνται για μπαράζ πολύνεκρων επιθέσεων με θύματα κυρίως αμάχους.

Σχηματίστηκαν από αντάρτες στην Ουγκάντα, στην πλειονότητά τους μουσουλμάνους, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη ΛΔ Κονγκό τη δεκαετία του 1990.

Το 2019 η ADF ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για πολλές ενέργειές της οργάνωσης που παρουσιάζει ως παρακλάδι του με την επωνυμία «Ισλαμικό Κράτος στην Κεντρική Αφρική» (σ.σ. Islamic State in the Central Africa Province – ISCAP)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ