ΚΟΣΜΟΣ

Ηχηρή απουσία του Σι Τζινπινγκ από εκδήλωση των BRICS - Κανείς δεν ξέρει γιατί

Ηχηρή απουσία του Σι Τζινπινγκ από εκδήλωση των BRICS - Κανείς δεν ξέρει γιατί
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπινγκ στο Γιοχάνεσμπουργκ για τη Σύνοδο Κορυφής των BRICS Gianluigi Guercia/Pool via AP

Ηχηρή ήταν η απουσία του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ από το οικονομικό φόρουμ της Συνόδου των BRICS στη Νότιο Αφρική.

Το Πεκίνο, εκπροσωπήθηκε από τον Κινέζο υπουργό Εμπορίου, ο οποίος εκφώνησε μια πύρινη ομιλία, που κατακεραύνωνε την αμερικανική ηγεμονία.

Ο Σι, ο οποίος έφτασε στο Γιοχάνεσμπουργκ την Δευτέρα (21/08) για την ετήσια Σύνοδο Κορυφής των BRICS, επρόκειτο να μιλήσει στο φόρουμ την Τρίτη, μαζί με τους ηγέτες της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Νοτίου Αφρικής.

Ο ηγέτης της Κίνας δεν εμφανίστηκε τελικά στο φόρουμ, ούτε υπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση που να εξηγεί τους λόγους της απουσίας του. Την ομιλία που είχε προετοιμάσει ο πρόεδρος Σι, εκφώνησε τελικά ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου, Wang Wentao.

Μεταξύ άλλων, ζήτησε από την παγκόσμια κοινότητα να σταματήσει να υπνοβατεί «προς την άβυσσο ενός νέου ψυχρού πολέμου».

Χωρίς να κατονομάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε πως «κάποια χώρα, με εμμονή να διατηρήσει την ηγεμονία της, έχει κάνει τα πάντα για να ακρωτηριάσει τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες».

Ισχυρίστηκε πως επιχειρείται να αποκοπεί η πορεία χωρών που αναπτύσσονται με ταχύτητα και πως οι προσπάθεια αυτή είναι μάταιη.

Ο Σι είναι ο μόνος πρόεδρος των BRICS που δεν παραβρέθηκε στο φόρουμ. Διαδικτυακά μίλησε ακόμα και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, που δεν συμμετέχει δια ζώσης στη Σύνοδο Κορυφής λόγω διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε βάρος του.

Ο Κινέζος πρόεδρος παραβρέθηκε πάντως στο δείπνο προς τιμήν των ηγετών, μαζί με τους ηγέτες της Βραζιλίας, της Ινδίας και τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας.

Όπως μεταδίδει το CNNi, η απουσία του Σι σχολιάστηκε από τους δημοσιογράφους ειδικά εκείνους που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική της Κίνας.

«Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο για Κινέζο ηγέτη να βρίσκεται στη χώρα που φιλοξενεί μια πολυμερή σύνοδο, στην οποία μάλιστα το Πεκίνο έχει επενδύσει όπως είναι οι BRICKS, και να μην εμφανιστεί στην εκδήλωση έναρξης» δήλωσε η Μπόνι Γκλάσερ διευθύνουσα Σύμβουλος του Indo-Pacific Program στο German Marshall Fund των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Μπράιαν Χαρτ, συνεργάτης του China Power Project του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, δήλωσε πως η απουσία του Σι είναι «εξαιρετικά ασυνήθιστη» και πως οι κινέζοι ηγέτες σπάνια αποκλίνουν από την προβλεπόμενη διαδικασία σε περιστατικά υψηλού ενδιαφέροντος.

«Μοιάζε σαν κάτι να κράτησε μακριά από τη συνάντηση τον Σι. Μπορεί να επρόκειτο για κάποιο περιστατικό που αφορά την υγεία του ή ίσως πιεστικά ζητήματα που απαιτούσαν την προσοχή του», δήλωσε. Δεν απέκλεισε η απουσία του Κινέζου προέδρου να οφείλεται σε άλλους λόγους, που να αφορούν τις εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ