ΚΟΣΜΟΣ

Προσεληνώθηκε με επιτυχία το ινδικό διαστημικό σκάφος Chandrayaan-3

Προσεληνώθηκε με επιτυχία το ινδικό διαστημικό σκάφος Chandrayaan-3
Δημοσιογράφοι καταγράφουν με τα κινητά τους τη ζωντανή μετάδοση της προσελήνωσης του ινδικού διαστημικού σκάφους Chandrayaan-3 AP Photo/Aijaz Rahi

Με επιτυχία προσεληνώθηκε στο Νότιο Πόλο της Σελήνης, το ινδικό διαστημικο σκάφος Chandrayaan-3, όπως ανακοίνωσε ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Ερευνας.

Η Ινδία κατάφερε να εισέλθει στην κλειστή λέσχη των μεγάλων διαστημικών δυνάμεων, λίγες ημέρες μετά την συντριβή του διαστημικού σκάφους της Ρωσίας στην ίδια, ανεξερεύνητη, περιοχή της Σελήνης.

Επί του παρόντος, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η πρώην Σοβιετική Ένωση είναι τα μόνα έθνη που έχουν πραγματοποιήσει ελεγχόμενες προσεδαφίσεις διαστημικών σκαφών στο φεγγάρι.

Το Chandrayaan, που στα σανσκριτικά σημαίνει «σεληνιακό όχημα», εκτοξεύθηκε από το διαστημικό κέντρο Satish Dhawan στη Sriharikota στο νότιο κρατίδιο Andhra Pradesh της Ινδίας στις 14 Ιουλίου.

Η αποστολή σηματοδοτεί τη δεύτερη προσπάθεια της Ινδίας να ολοκληρώσει μια ομαλή προσεδάφιση στο φεγγάρι. Η πρώτη προσπάθεια, το 2019 με το Chandrayaan-2, συνετρίβη στη σεληνιακή επιφάνεια λόγω προβλημάτων λογισμικού και δυσκολιών στη μείωση ταχύτητας κατά την κάθοδό του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ