ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ποινικοποιείται η άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Γαλλία: Ποινικοποιείται η άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων
REUTERS/Pascal Rossignol (φωτογραφία αρχείου)

Ποινικοποιείται στη Γαλλία ή άρνηση ή η υποτίμηση του συνόλου των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, περιλαμβανομένων της σκλαβιάς και της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Οι γάλλοι βουλευτές ενέκριναν την Παρασκευή 1 Ιουλίου ομόφωνα την κυβερνητική τροπολογία, η οποία απαγορεύει την άρνηση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, επί ποινή φυλάκισης ενός έτους και προστίμου 45.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, η επίμαχη τροπολογία αφορά τα εγκλήματα «της γενοκτονίας», τα «άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», «τα εγκλήματα της υπαγωγής στη σκλαβιά ή της εκμετάλλευσης ενός προσώπου που τελεί σε κατάσταση σκλαβιάς» και «τα εγκλήματα πολέμου».

Το κείμενο θα «ισχύει για την αρμενική γενοκτονία», διαβεβαίωσε η δήλωσε η υφυπουργός Ισότητας Έρικα Μπαρέτς. Το επόμενο βήμα είναι να συζητηθεί η τροπολογία στη Γερουσία.

Η τροπολογία εκπληρώνει μια υπόσχεση που είχε κάνει ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, μετά την ακύρωση το 2012 ενός προηγούμενου νόμου που ποινικοποιούσε την άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας, ο οποίος είχε προκαλέσει την οργή της Άγκυρας.

Η Τουρκία απορρίπτει τον όρο γενοκτονία, παρότι αναγνωρίζει τις σφαγές των Αρμενίων από τα οθωμανικά στρατεύματα. Περίπου 1,5 εκατ. Αρμένιοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, σφαγιάστηκαν σύμφωνα με ιστορικούς στην Ανατολία από το 1915 μέχρι το 1917 στην Ανατολία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ