ΚΟΣΜΟΣ

Και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ζητά δημοψήφισμα

Και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ζητά δημοψήφισμα
REUTERS/Sergio Perez Livepic

Οι φόβοι ότι το Brexit θα προκαλέσει ντόμινο δημοψηφισμάτων και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαιώνονται.

Ο Βίκτορ Όρμπαν, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, επιμένει στο σχέδιό του να διοργανώσει κι αυτός ένα δημοψήφισμα, με αντικείμενο τη μετανάστευση, το φθινόπωρο του 2016.

Ο 53χρονος Όρμπαν, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας από το 2010, έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με την ΕΕ: για την ανεξαρτησία των δικαστηρίων και της κεντρικής τράπεζας, αλλά και για τους χειρισμούς του στην κρίση των προσφύγων και των μεταναστών, όπως η ανέγερση ενός φράκτη στα νότια ουγγρικά σύνορα.

Η επόμενη σύγκρουση στην οποία οδεύει αφορά το σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών βάσει ποσοστώσεων σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ, το οποίο κατήρτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Όρμπαν χαρακτηρίζει το σχέδιο αυτό μια πρωτοβουλία γραφειοκρατών των Βρυξελλών που δεν έχουν καμιά επαφή με την πραγματικότητα και καταπατούν εθνικές εξουσίες των κρατών-μελών.

«Πρέπει να δώσουμε μάχη για να αποδείξουμε στον κόσμο ότι είναι εφικτό να καταρτιστεί μια πολιτική της ΕΕ για τη μετανάστευση που θα συνάδει με τα εθνικά συμφέροντα της Ουγγαρίας», υπογράμμισε ο Όρμπαν μερικές ημέρες μετά την ψήφο υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ