ΚΟΣΜΟΣ

Μεσόγειος: Το Ocean Viking διέσωσε 438 μετανάστες, μεταξύ των οποίων ανήλικοι, βρέφη και ανάπηροι

Μεσόγειος: Το Ocean Viking διέσωσε 438 μετανάστες, μεταξύ των οποίων ανήλικοι, βρέφη και ανάπηροι
AP Photo/Jeremias Gonzalez, File

Μέσα σε διάστημα δύο ημερών διασώθηκαν 438 μετανάστες που βρίσκονταν σε κίνδυνο και σε ακυβέρνητα σκάφη, σε διεθνή ύδατα, στην Κεντρική Μεσόγειο,στα ανοικτά της Λιβύης και της Τυνησίας.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή, 25/8, η γαλλική ΜΚΟ SOS Méditerranée, το πλοίο Ocean Viking, που έχει ναυλώσει για αυτόν το σκοπό, μπόρεσε να σώσει τους μετανάστες μεταξύ των οποίων «32 ασυνόδευτοι ανήλικοι, εννέα βρέφη και πέντε άτομα με αναπηρία» και πλέον «κατευθύνεται προς τη Γένοβα (στη βόρεια Ιταλία) σε απομακρυσμένο, ασφαλές λιμάνι που όρισαν οι ιταλικές αρχές για την αποβίβαση των διασωθέντων».

Η SOS Méditerranée επεσήμανε ότι την Πέμπτη 24/8, διέσωσε «272 ανθρώπους από 23 χώρες» που επέβαιναν σε τρία πλοία ενώ λίγο αργότερα πρόσθεσε ότι διέσωσε ακόμη 166 ανθρώπους αφού «συνέδραμε πολλά πλοία που αντιμετώπιζαν πρόβλημα και απομάκρυνε τους επιβαίνοντες, σε συντονισμό με το ιταλικό λιμενικό στη ζώνη έρευνας και διάσωσης μεταξύ της Τυνησίας και της Λαμπεντούζας».

Στο μεταξύ συνεχίζονται αδιάκοπα οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στη Λαμπεντούζα, νότια της Σικελίας. Χθες, Παρασκευή, 25/8, έφτασαν στο ιταλικό νησί 1.918 μετανάστες και πρόσφυγες, με 65 αλιευτικά και βάρκες. Μόνο τα μεσάνυχτα, έφτασαν 17 πλεούμενα με 519 ανθρώπους.

Στο κλειστό κέντρο παραμονής του νησιού στη φάση αυτή βρίσκονται 3.983 μετανάστες και πρόσφυγες, εκ των οποίων 243 είναι ασυνόδευτα ανήλικα.

Μέχρι το βράδυ, 740 άνθρωποι πρόκειται να μεταφερθούν στην Σικελία με φέρι-μποτ που ναύλωσε η νομαρχία του Ακράγαντα.

ΟΗΕ: 2.013 αγνοούμενοι μετανάστες στην Μεσόγειο

Η κεντρική Μεσόγειος θεωρείται η πιο επικίνδυνη μεταναστευτική οδός παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η υπηρεσία του ΟΗΕ εκτιμά ότι από τις αρχές του έτους υπάρχουν 2.013 αγνοούμενοι μετανάστες στην κεντρική Μεσόγειο, έναντι 1.417 όλο το 2022.

Το Ocean Viking είχε κατασχεθεί επί 10 ημέρες τον Ιούλιο από τις ιταλικές αρχές, με τη δικαιολογία ότι υπήρχαν προβλήματα ασφαλείας στο πλοίο, αλλά έλαβε άδεια να επιστρέψει στη θάλασσα στις 21 Ιουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ