ΚΟΣΜΟΣ

Η Βόρεια Κορέα ανοίγει ξανά τα σύνορά της μετά την Covid - Διατηρεί την καραντίνα

Η Βόρεια Κορέα ανοίγει ξανά τα σύνορά της μετά την Covid - Διατηρεί την καραντίνα
Το αεροπλάνο της βορειοκορεατικής Air Koryo που προσγειώθηκε την περασμένη Τρίτη στο Πεκίνο AP Photo/Andy Wong

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στους πολίτες της που ζουν στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, χαλαρώνοντας τα μέτρα που εξακολουθούσαν να είναι σε ισχύ από το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19. Αλλά θα εξακολουθεί να απαιτεί από αυτούς να μπουν σε καραντίνα για μία εβδομάδα.

Η χώρα αποφάσισε να «προσαρμόσει τον βαθμό καταπολέμησης της επιδημίας σε σχέση με την χαλαρωμένη παγκόσμια κατάσταση», σύμφωνα με το Κρατικό Αρχηγείο Πρόληψης Επιδημιών Έκτακτης Ανάγκης.

Η ανακοίνωση, την οποία μετέδωσε το κρατικό μέσο ενημέρωσης KCNA την Κυριακή, έρχεται μήνες αφότου οι περισσότερες άλλες ασιατικές χώρες χαλάρωσαν τους τελευταίους περιορισμούς της εποχής του κορωνοϊού.

Η Κίνα, η οποία επί μακρόν λειτουργούσε ένα από τα αυστηρότερα καθεστώτα COVID στην περιοχή, εγκατέλειψε την προσέγγιση μηδενικής ανοχής τον Δεκέμβριο του 2022.

Οι πρόσφατες κινήσεις της Βόρειας Κορέας, η οποία έκλεισε τα σύνορά της στις αρχές του 2020 ως απάντηση στην πανδημία, έχουν σηματοδοτήσει ότι η χώρα ανοίγει ξανά, αλλά η Πιονγιάνγκ εξακολουθεί να απαιτεί. ακόμη και από τους πολίτες που επιστρέφουν, να μπουν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους.

«Όσοι επιστρέφουν θα τεθούν υπό κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση σε θαλάμους καραντίνας για μια εβδομάδα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι πρώτες πτήσεις

Η είδηση έρχεται μετά την άφιξη βορειοκορεατικής πτήσης από την Πιονγιάνγκ στο Πεκίνο την περασμένη Τρίτη, την πρώτη γνωστή διεθνή εμπορική πτήση που αναχώρησε από τη Βόρεια Κορέα από τον Ιανουάριο του 2020.

Οι πτήσεις μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας πρόκειται επίσης να ξαναρχίσουν, με τέσσερις πτήσεις μεταξύ της Πιονγιάνγκ και του Βλαδιβοστόκ αυτόν τον μήνα.

Επίσης, την περασμένη εβδομάδα, περίπου εκατό Βορειοκορεάτες αθλητές του Ταεκβοντό έφτασαν στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, για να συμμετάσχουν στο 22ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ταεκβοντό (ITF). Πιστεύεται ότι είναι το πρώτο υπερπόντιο ταξίδι που πραγματοποιεί αθλητική ομάδα της Βόρειας Κορέας από τότε που επιβλήθηκαν περιορισμοί στη χώρα το 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ