ΚΟΣΜΟΣ

Aφγανιστάν: Αυξάνονται οι αυτοκτονίες των γυναικών στην εποχή των Ταλιμπάν

Aφγανιστάν: Αυξάνονται οι αυτοκτονίες των γυναικών στην εποχή των Ταλιμπάν
AP Photo/Ebrahim Noroozi

Μαζί με τους Ταλιμπάν επέστρεψε και η απελπισία για χιλιάδες γυναίκες στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, η χώρα μαστίζεται από κρίση ψυχικής υγείας λόγω των περιορισμών που επιβάλλει το καθεστώς στην καθημερινότητα των γυναικών.

Oπως μεταδίδει το BBC, μόνο στην φοιτητική κοινότητα είναι αμέτρητες οι 20χρονες που ονειρεύονταν να φύγουν για σπουδές στο εξωτερικό, ειδικά από τη στιγμή που οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες να φοιτούν στο Πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο, συνολικά 100 Αφγανές γυναίκες έχουν καταφέρει να κερδίσουν υποτροφίες για πανεπιστήμια στο Ντουμπάι. Μάταια.

«Όταν οι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν είδαν τα εισιτήριά μας και τις φοιτητικές μας βίζες, μας ανακοίνωσαν ότι τα κορίτσια δεν επιτρέπεται να φύγουν από το Αφγανιστάν με φοιτητική βίζα» λέει φοιτήτρια στο BBC.

Πέρυσι, οι αρχές έκλεισαν τα περισσότερα λύκεια για κορίτσια, απαγόρευσαν στις γυναίκες να σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο και σταμάτησαν την εργασία πολλών γυναικών του αφγανικού προσωπικού ανθρωπιστικής βοήθειας.

AP Photo/Vahid Salemi

Ούτε στα πάρκα, ακόμη κι αν συνοδεύονται…

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ του CNNi, αναφέρεται πως ο υπουργός Ηθικής («Διάδοσης της αρετής και πρόληψης των ηθών του Αφγανιστάν», απαγόρευσε στις γυναίκες να επισκέπτονται όλα τα πάρκα στην Καμπούλ, αποκλείοντάς τες ακόμη περισσότερο από τη δημόσια ζωή στο Αφγανιστάν.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Ηθών και Αρετών δήλωσε στο BBC ότι όσοι διαχειρίζονται πάρκα στην πρωτεύουσα έχουν ενημερωθεί να μην επιτρέπουν την είσοδο στις γυναίκες.

Το Εθνικό Πάρκο Band-e-Amir του Αφγανιστάν ήταν γνωστό για την πρόσληψη των πρώτων γυναικών δασοφυλάκων της χώρας. Τώρα δεν επιτρέπεται καν να το επισκεφθούν, πόσο μάλλον να εργαστούν εκεί.

Σύμφωνα με τους κανόνες των Ταλιμπάν για τον διαχωρισμό των ανθρώπων ανά φύλο, οι γυναίκες μέχρι τώρα μπορούσαν να επισκέπτονται τα πάρκα τρεις ημέρες κάθε εβδομάδα – Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη – και οι άνδρες τις υπόλοιπες τέσσερις. Πλέον δε θα επιτρέπεται ακόμη και αν συνοδεύονται από άνδρες συγγενείς.


Η διοίκηση των Ταλιμπάν λέει ότι σέβεται τα δικαιώματα των γυναικών σύμφωνα με την ερμηνεία του ισλαμικού νόμου και των αφγανικών εθίμων.

Η - κατά Ταλιμπάν - ερμηνεία του ισλαμικού νόμου πάντως έκανε την κυβέρνηση να απαγορεύσει στις γυναίκες την είσοδο και στα ινστιτούτα αισθητικής, τα οποία εμφανίστηκαν στην Καμπούλ και σε άλλες πόλεις του Αφγανιστάν μετά την εκδίωξη των Ταλιμπάν από την εξουσία στα τέλη του 2001. Πολλά παρέμειναν ανοιχτά μετά την επιστροφή των ισλαμιστών στην εξουσία πριν από δύο χρόνια, αλλά με καλυμμένες τις επιγραφές και τα παράθυρά τους..

Αυτοκτονίες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, οι γυναίκες έχουν πέσει σε βαθιά κατάθλιψη, βλέποντας τα όνειρά τους να διαψεύδονται και τις ελευθερίες τους να ψαλιδίζονται μέρα με τη μέρα.

«Ονειρευόμουν να γίνω γιατρός, μα μας έκοψαν την πρόσβαση στην εκπαίδευση» λέει η 18χρονη Λατίφα στη βρετανική εφημερίδα. «Στη συνέχεια, η οικογένειά μου κανόνισε έναν αναγκαστικό γάμο με τον ξάδελφό μου, έναν ηρωινομανή. Ενιωσα να μου αρπάζουν το μέλλον. [...] Είχα δύο επιλογές: να παντρευτώ έναν τοξικομανή και να ζήσω μια ζωή στη μιζέρια ή να αυτοκτονήσω», συμπληρώνει η Λατίφα σε τηλεφωνική συνέντευξη στον Guardian και καταλήγει: «Μάλλον θα επιλέξω το δεύτερο…».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από δημόσια νοσοκομεία και κλινικές ψυχικής υγείας στο ένα τρίτο των επαρχιών του Αφγανιστάν, δεν πρόκειται για μεμονωμένη πράξη απελπισίας:

Από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν το καλοκαίρι του 2021, παρατηρείται μια ανησυχητική αύξηση του αριθμού των γυναικών που αυτοκτονούν ή επιχειρούν να αυτοκτονήσουν.

Οι αρχές των Ταλιμπάν δεν έχουν δημοσιεύσει στοιχεία για τις αυτοκτονίες ενώ έχουν απαγορεύσει στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να μοιράζονται στατιστικές.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στην υγεία δημοσιοποίησαν στοιχεία για το χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο του 2021 έως τον Αύγουστο του 2022, αναδεικνύοντας μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη κρίση δημόσιας υγείας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το Αφγανιστάν έχει γίνει μία από τις ελάχιστες χώρες παγκοσμίως όπου αυτοκτονούν πολύ περισσότερες γυναίκες απ’ ότι άνδρες.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν σημάνει συναγερμό για την απότομη αύξηση του αριθμού των γυναικών που επιχειρούν να αυτοκτονήσουν, συνδέοντάς την ρητά με τους περιορισμούς που επιβάλουν οι Ταλιμπάν.

«Το Αφγανιστάν μαστίζεται από μια πρωτοφανή κρίση ψυχικής υγείας που προκαλείται από την σχεδόν ολοκληρωτική στέρηση δικαιωμάτων των γυναικών», δήλωσε η Άλισον Νταβιντιάν, εκπρόσωπος της χώρας για τις Γυναίκες του ΟΗΕ. Και καταλήγει: «Είμαστε μάρτυρες μιας θλιβερής ιστορικής συγκυρίας όπου ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός γυναικών, ειδικά νέων κοριτσιών προτιμούν τον θάνατο από το να ζουν υπό τις παρούσες συνθήκες».

Οι Ταλιμπάν έχουν επανειλημμένα αρνηθεί να σχολιάσουν δημοσιεύματα σχετικά με τα αυξανόμενα ποσοστά αυτοκτονιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ