ΚΟΣΜΟΣ

Στη Νορβηγία το μεγαλύτερο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο με 11 ανεμογεννήτριες

Στη Νορβηγία το μεγαλύτερο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο με 11 ανεμογεννήτριες
Enrique / Pixabay

Το μεγαλύτερο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο εγκαινίασε την περασμένη εβδομάδα στη Βόρεια Θάλασσα η Νορβηγία. Η κατασκευή του πάρκου Hywind Tampen, κόστισε περίπου 7,4 δισεκατομμύρια κορώνες (636 εκατομμύρια ευρώ), «αλλά κάποιος πρέπει να δείξει το δρόμο», όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στόρε, κόβοντας την «κορδέλα».

Η πολλά υποσχόμενη τεχνολογία θεωρείται κομβική για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην πράσινη ενέργεια. Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η εγκατάσταση Hywind Tampen αποτελείται από 11 ανεμογεννήτριες που παράγουν έως και 8,6 μεγαβάτ η καθεμία, παρέχοντας σε πέντε γειτονικές πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου περίπου το 35% των ενεργειακών τους αναγκών.

Το πρότζεκτ που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 140 χλμ ανοιχτά της θάλασσας, άρχισε να παράγει ενέργεια στα τέλη του 2022, αλλά εγκαινιάστηκε επίσημα την Τετάρτη 23/8, από τον Νορβηγό πρίγκιπα διάδοχο Χάακον και τον πρωθυπουργό Γιόνας Γκαρ Στόρε.

«Εμείς και οι Ευρωπαίοι χρειαζόμαστε όλοι περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ενισχύσει αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο Στόρε, τον οποίο επικαλείται το νορβηγικό πρακτορείο NTB.

«Αυτή η ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές αν η Ευρώπη θέλει να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους», είπε.

Σε αντίθεση με τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες που είναι στερεωμένες στον πυθμένα της θάλασσας, οι πλωτές ανεμογεννήτριες είναι, όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, τοποθετημένες σε μια πλωτή κατασκευή που αγκυρώνεται στον πυθμένα της θάλασσας.

Αυτό καθιστά δυνατή την εγκατάστασή τους σε βαθύτερα νερά και σε μεγαλύτερη απόσταση από την ακτή, όπου οι άνεμοι είναι πιο σταθεροί και ισχυρότεροι. Ωστόσο, η κατασκευή τους είναι πιο δαπανηρή.

Η κατασκευή του Hywind Tampen, σε βάθος μεταξύ 260 και 300 μέτρων, κόστισε περίπου 7,4 δισεκατομμύρια κορώνες (636 εκατομμύρια ευρώ). «Ναι, είναι ακριβό, αλλά κάποιος πρέπει να δείξει το δρόμο», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Το έργο ανήκει στους κρατικούς πετρελαϊκούς ομίλους Equinor και Petoro της Νορβηγίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ