ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Αγνοούνται δύο εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Υεμένη: Αγνοούνται δύο εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα
AP Photo/Hani Mohammed, File

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε την Δευτέρα, 28/8, ότι έχει χάσει τα ίχνη δύο εργαζομένων στην Υεμένη.

Πρόκειται για έναν Γερμανό και έναν Βιρμανό που βρίσκονταν στην επαρχία Μαρίμπ, το τελευταίο προπύργιο της εξόριστης κυβέρνησης στη βόρεια Υεμένη, μια χώρα που σπαράσσεται από τον πόλεμο εδώ και εννέα χρόνια.

Στη χώρα αυτή, τη φτωχότερη της αραβικής χερσονήσου, συνεχίζεται από το 2014 ο πόλεμος μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων, που στηρίζονται από έναν στρατιωτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, και των φιλοϊρανών ανταρτών Χούθι.

Η κατάπαυση του πυρός, την οποία διαπραγματεύτηκε ο ΟΗΕ τον Απρίλιο του 2022, δεν παρατάθηκε όταν έληξε, έξι μήνες αργότερα, όμως σε γενικές γραμμές εξακολουθεί να τηρείται, προσφέροντας μια ανάσα στα 30 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας οι οποίοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ξένη ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι διεθνείς οργανώσεις μπαίνουν συχνά στο στόχαστρο ένοπλων οργανώσεων που επωφελήθηκαν από το χάος. Η σημαντικότερη από αυτές είναι η Aqpa, η Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου.

Η τζιχαντιστική οργάνωση θεωρείται από τις ΗΠΑ το πιο επικίνδυνο παρακλάδι της «μητρικής» Αλ Κάιντα. Στις αρχές Αυγούστου η Aqpa απελευθέρωσε πέντε ανθρώπους που εργάζονταν για τον ΟΗΕ και κρατούνταν όμηροι επί ενάμιση χρόνο. Έναν μήνα νωρίτερα, ένας εργαζόμενος στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ σκοτώθηκε σε μια επίθεση στην επαρχία Ταέζ.

Τον Μάρτιο του 2022, δύο εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα απήχθησαν στη νοτιοανατολική Υεμένη και απελευθερώθηκαν λίγους μήνες αργότερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ