ΚΟΣΜΟΣ

Και οι ερασιτέχνες αθλητές κινδυνεύουν από τραυματική εγκεφαλοπάθεια - Νέα μελέτη

Και οι ερασιτέχνες αθλητές κινδυνεύουν από τραυματική εγκεφαλοπάθεια - Νέα μελέτη
Η Δρ. Ann McKee, διευθύντρια του Κέντρου CTE του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, παρουσιάζει αναλύσεις στον εγκέφαλο του παίκτη αμερικανικού ποδοσφαίρου Aaron Hernandez, που έφυγε από τη ζωή το 2017 στα 27 του AP Photo/Steven Senne

Μια νέα μελέτη από το Κέντρο CTE του Πανεπιστημίου της Βοστώνης ανακάλυψε περισσότερες από 60 περιπτώσεις χρόνιας τραυματικής εγκεφαλοπάθειας, γνωστής ως CTE, σε αθλητές που ήταν κάτω των 30 ετών κατά τη στιγμή του θανάτου τους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη που εξετάζει τη νευροεκφυλιστική νόσο σε νέους ανθρώπους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 40% των εγκεφάλων που μελετήθηκαν είχαν αναπτύξει κάποια από τα πρώτα σημάδια της νόσου, η οποία σχετίζεται με επαναλαμβανόμενα τραύματα στο κεφάλι.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Neurology, περιγράφει τα χαρακτηριστικά 152 εγκεφάλων που δωρίστηκαν μεταξύ της 1ης Φεβρουαρίου 2008 και της 31ης Σεπτεμβρίου 2022 στην τράπεζα εγκεφάλων UNITE – τη μεγαλύτερη αποθήκη ιστών στον κόσμο που επικεντρώνεται στην τραυματική εγκεφαλική βλάβη και τη CTE. Εξήντα τρεις από τους 152 δωρηθέντες εγκεφάλους (41%) είχαν επιβεβαιωμένη από αυτοψία CTE.

Η νόσος μπορεί να διαγνωστεί επίσημα μόνο με αυτοψία και έχει συσχετιστεί με απώλεια μνήμης, σύγχυση, προβλήματα στον έλεγχο των παρορμήσεων, επιθετικότητα, κατάθλιψη, μειωμένη κρίση και αυτοκτονική συμπεριφορά.

Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, οι οποίες εξέταζαν τη CTE κυρίως μεταξύ επαγγελματιών παικτών αμερικανικού ποδοσφαίρου, η πλειονότητα των αθλητών που διαγνώστηκαν σε αυτή τη μελέτη ήταν ερασιτέχνες, που έπαιζαν σε επίπεδο νέων, λυκείου και πανεπιστημίου.

«Η μελέτη αυτή δείχνει σαφώς ότι η παθολογία της CTE ξεκινά νωρίς», δήλωσε η Δρ. Ann McKee, συν-συγγραφέας της μελέτης και διευθύντρια του Κέντρου CTE του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. «Το γεγονός ότι πάνω από το 40% των εγκεφάλων νεαρών αθλητών σε αθλήματα επαφής και σύγκρουσης έχουν CTE είναι αξιοσημείωτο», προσθέτοντας ότι σύμφωνα με μελέτες λιγότερο από το 1% του γενικού πληθυσμού έχει CTE.

Η εμφάνιση CTE σε παίκτες του αμερικανικού ποδοσφαίρου ήταν το θέμα της ταινίας «Πίσω από το παιχνίδι» («Concussion», 2015) με τον Γουίλ Σμιθ

Πρόκειται για μια ασθένεια που μοιάζει με τη νόσο Αλτσχάιμερ και έχει συνδεθεί συχνότερα με πρώην επαγγελματίες παίκτες του αμερικανικού ποδοσφαίρου, αλλά έχει επίσης ανιχνευθεί σε βετεράνους του στρατού, συμπεριλαμβανομένων πολλών που έχουν εκτεθεί σε εκρήξεις βομβών και σε άλλους τύπους στρατιωτικών εκρήξεων.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα στο κεφάλι – ακόμη και χωρίς διάσειση – μπορούν να οδηγήσουν σε CTE.

Το προφίλ των ασθενών

Οι περισσότεροι από τους δότες που αναλύθηκαν σε αυτή την πρόσφατη μελέτη έπαιζαν αμερικανικό ποδόσφαιρο (60%), ακολουθούμενοι από ποδόσφαιρο (15%) και χόκεϊ επί πάγου (10%). Άλλα αθλήματα που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη και οδήγησαν σε διάγνωση CTE είναι η ερασιτεχνική πάλη, το ράγκμπι και η επαγγελματική πάλη.

Οι ηλικίες των δοτών κατά τη στιγμή του θανάτου κυμαίνονταν από 13 έως 29 ετών. Το νεότερο άτομο που διαγνώστηκε με CTE στη μελέτη ήταν ένας 17χρονος παίκτης αμερικανικού ποδοσφαίρου σε λύκειο, δήλωσε η McKee στο CNNi.

Μια σημαντική πτυχή της μελέτης είναι ότι οι ερασιτέχνες αθλητές αποτελούσαν το 71,4% των ατόμων που διαγνώστηκαν με CTE.

Από τους 48 δότες που διαγνώστηκαν με CTE και έπαιζαν αμερικανικό ποδόσφαιρο, οι 37 ήταν ερασιτέχνες και οι 11 έπαιζαν στο πρωτάθλημα NFL. Η θέση που έπαιζαν δεν είχε κανέναν ρόλο στην ανάπτυξη της CTE, αλλά όσοι έπαιζαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με τη νόσο. Κατά μέσο όρο, εκείνοι που είχαν CTE έπαιζαν αμερικανικό ποδόσφαιρο για 2,8 χρόνια περισσότερο από εκείνους που δεν εμφάνισαν τη νόσο.

«Είναι αναγνωρισμένο ότι η CTE αποτελεί κίνδυνο για τους κορυφαίους αθλητές υψηλού επιπέδου, ιδίως για εκείνους του αμερικανικού ποδοσφαίρου», δήλωσε η McKee. «Αλλά βλέπουμε τώρα ότι η CTE μπορεί να ξεκινήσει σε πολύ νεαρούς αθλητές που παίζουν μόνο ερασιτεχνικά αθλήματα».

Με πληροφορίες από: Largest study of brains of athletes younger than 30 finds early signs of CTE even in amateur players by Amanda Musa, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ