ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ανακατέλαβε χωριό κοντά στο Ρομπότινε, σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού

Ουκρανία: Ανακατέλαβε χωριό κοντά στο Ρομπότινε, σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού
(AP Photo/Evgeniy Maloletka, File)

Οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν πιο βαθειά στις ρωσικές γραμμές άμυνας φτάνοντας στο χωριό Ρομπότινε, στο νότιο μέτωπο το οποίο και ανακατέλαβαν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν σημειώσει επιτυχίες προς την κατεύθυνση του Νοβοντανιλίβκα και του Βέρμποβε», δύο περιοχές που βρίσκονται στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, δήλωσε ο Αντρίι Κοβαλιόφ σε δημόσιο μέσο ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κρατούν το έδαφος που ανακατέλαβαν και επιτίθενται στο ρωσικό πυροβολικό.

Ο ουκρανικός στρατός έχει εξαπολύσει από τον Ιούνιο αντεπίθεση, η οποία κρίνεται πολύ δύσκολη, για την ανακατάληψη εδαφών που βρίσκονται υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων, στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, και μέχρι στιγμής έχει ανακαταλάβει μόνον μερικά χωριά.

Ειδικότερα έχει να αντιμετωπίσει ισχυρές γραμμές της ρωσικής άμυνας, καθώς οι δυνάμεις της Μόσχας πέρασαν τον χειμώνα και την άνοιξη ενισχύοντας τις θέσεις τους, με χαρακώματα, παγίδες για άρματα μάχης και ναρκοπέδια σε έκταση εκατοντάδων χιλιομέτρων, ιδιαίτερα στον νότο.

Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, η ανακατάληψη του οικισμού Ρομπότινε δείχνει ότι ο ουκρανικός στρατός μπορεί να διαπεράσει τις ρωσικές γραμμές.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των ρωσικών κατοχικών δυνάμεων στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, Ντένις Πουσίλιν δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση ότι μεταξύ «των πιο θερμών σημείων» του σημερινού μετώπου είναι η ζώνη γύρω από το Ουροζάινε, το οποίο βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ρομπότινε, όπου οι Ουκρανοί βρίσκονται στην επίθεση.

Ο Πουσίλιν διαβεβαίωσε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις «κρατούν τα μέτωπα» γύρω από την Μπαχμούτ, την πόλη που βρέθηκε στο επίκεντρο των μαχών για πάνω από έναν χρόνο και καταλήφθηκε από τη Μόσχα τον Μάιο. «Η κατάσταση εκεί σταθεροποιείται», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ