ΚΟΣΜΟΣ

Εφιάλτης χωρίς τέλος για τους ταξιδιώτες στα αεροδρόμια: Τα σενάρια για το μπλακ άουτ

Εφιάλτης χωρίς τέλος για τους ταξιδιώτες στα αεροδρόμια: Τα σενάρια για το μπλακ άουτ
Το χάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια δεν έχει τέλος AP Photo/Alberto Pezzali

Ο εφιάλτης συνεχίζεται στα αεροδρόμια ανά την Ευρώπη με δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες να μην ξέρουν αν και πότε θα ταξιδέψουν μετά το μπλακ άουτ  στο σύστημα εναέριας κυκλοφορίας.

Κάποιοι μάλιστα μιλούν για την χειρότερη αναταραχή στις αερομεταφορές από την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία το 2010 που παρέλυσε τα πάντα.

Τουλάχιστον 1200 πτήσεις ακυρώθηκαν και χιλιάδες μεταθέθηκαν με τις αεροπορικές εταιρίες να έχουν αναδυθεί σε αγώνα δρόμου για να επανέλθουν τα πράγματα στην κανονικότητα, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει άμεσα.

Αν και οι λόγοι πίσω από την κατέρρευση του συστήματος είναι ακόμη υπό διερεύνηση οι Βρετανικές Αρχές υπογραμμίζουν ότι δεν υπήρξε κυβερνοεπίθεση που έριξε το σύστημα.

Αξιωματούχοι των αερομεταφορών του οποίους επικαλούνται οι Times, ανέφεραν πως το πρόβλημα θα μπορούσε να οφείλεται σε ένα λανθασμένα κατατεθειμένο σχέδιο από μια γαλλική αεροπορική εταιρεία.

Το τεχνικό πρόβλημα παρουσιάστηκε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας (28/8), σε μία από τις περιόδους με τη μεγαλύτερη κίνηση και είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης των σχεδίων πτήσεων, με αποτέλεσμα ο σχετικός χειρισμός να πρέπει να γίνεται χειροκίνητα οδηγώντας σε καθυστερήσεις.

«Μας άφησαν χωρίς ενημέρωση, νερό και φαγητό»

Αποκαλυπτικές για το δράμα που παιρνούν είναι οι μαρτυρίες επιβατών. Η Τζέμα Σάλεχ, 43 ετών, η οποία διδάσκει με μερική απασχόληση στη νομική σχολή και ζει στο Νιουκάσλ, επιβιβάστηκε σε πτήση στη Σαρδηνία με προορισμό το Γκάτγουικ, αλλά κατέληξε να παραμείνει στο αεροπλάνο για σχεδόν δύο ώρες.

«Μας είπαν καθώς αρχίζαμε να τροχοδρομούμε ότι υπήρχε πρόβλημα με τον υπολογιστή εναέριας κυκλοφορίας, αλλά ο πιλότος δεν ήξερε περισσότερα και ότι θα περιμέναμε στην πίστα μέχρι να βρούμε μια θέση», είπε στον Independent.

Ο Λονδρέζος Τζούλιαν Εκλς έχασε το μισό από το τετραήμερο ταξίδι του στην κεντρική Ιταλία και τη λίμνη Γκάρντα και αναγκάστηκε να βρει εναλλακτική πτήση.

Πολλοί είναι εκείνοι που καταγγέλλουν ότι έμειναν χωρίς φαγητό και ποτό για ώρες με την εταιρία να μην τους δίνει καμία πληροφορία.

Η Τζόαν Κόλει δήλωσε ότι έχει εγκλωβιστεί στην Τουρκία, χωρίς να έχει προγραμματιστεί καμία εναλλακτική πτήση επιστροφής για το υπόλοιπο της εβδομάδας. Τώρα εναλλακτικές πτήσεις ή πιθανώς «ακόμη και να επιστρέψει στην πατρίδα της οδηγώντας».

Ο Γκόρντον Γουίλερ, τέλος, δήλωσε ότι η κόρη του, ο σύντροφός της και τα δύο μικρά παιδιά τους είχαν κολλήσει στο Αλικάντε, αφού η αρχική τους πτήση με την easyJet είχε ήδη ακυρωθεί την περασμένη Πέμπτη. Έπρεπε να πληρώσουν για διαμονή και φαγητό έκτακτης ανάγκης για τέσσερις ημέρες και τώρα αντιμετωπίζουν περαιτέρω καθυστερήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ