ΚΟΣΜΟΣ

Aυστρία: Δημοψήφισμα για αποχώρηση από την Ε.Ε θέλει ο υποψήφιος της Ακροδεξιάς

Aυστρία: Δημοψήφισμα για αποχώρηση από την Ε.Ε θέλει ο υποψήφιος της Ακροδεξιάς
REUTERS

Μία αλλαγή των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης των αρμοδιοτήτων των χωρών- μελών της οδηγεί αυτόματα την Αυστρία σε ένα δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ένωση, υποστηρίζει ο Νόρμπερτ Χόφερ, ο υπαρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

o Xόφερ ηττήθηκε οριακά στον πρόσφατο δεύτερο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών στις 22 Μαίου, τις οποίες ακύρωσε χθες το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, και θα είναι εκ νέου υποψήφιος στον επαναληπτικό γύρο που αναμένεται για τα τέλη Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου.

Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Νόρμπερτ Χόφερ είχε συγκεντρώσει 49,7 % και ηττήθηκε οριακά από τον αντίπαλό του, τον υποψήφιο των Πράσινων, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν (50,3%), αλλά μη αναγνωρίζοντας το αποτέλεσμα, κατέθεσε με τους Ελευθέρους προσφυγή στο Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο την έκανε χθες δεκτή, αποφασίζοντας την ακύρωση τους και την επανάληψή τους.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ο υπαρχηγός της αυστριακής Ακροδεξιάς τάσσεται και υπέρ ενός δημοψηφίσματος σε περίπτωση ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, την οποία ένταξη, όπως λέει, η Ευρώπη δεν μπορεί να διαχειριστεί και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ένας καλός λόγος για να ερωτηθούν οι Αυστριακοί ως προς την παραμονή τους στην ΕΕ.

Ηδη, μετά το βρετανικό δημοψήφισμα για έξοδο από την ΕΕ, ο Νόρμπερτ Χόφερ είχε δώσει "διορία" ενός έτους για τη διενέργεια δημοψηφίσματος ως προς την παραμονή ή όχι της Αυστρίας στην Ευρωπαική Ενωση, δηλώνοντας χαρακτηριστικά : "Αν η ΕΕ εξελιχθεί σε λάθος κατεύθυνση, τότε θα είναι για εμένα η στιγμή που κάποιος λέει : τώρα πρέπει να ρωτήσουμε και τους Αυστριακούς".

Ο ίδιος είχε επίσης τονίσει πως "αυτή η στιγμή θα έχει έλθει εάν η ΕΕ εξελιχθεί σε μία 'συγκεντρωτική Ενωση', αντί να υπάρξει επικέντρωση στις πραγματικές θεμελιώδεις αξίες της".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ