ΚΟΣΜΟΣ

«Αισθάνομαι κουρασμένος» παραδεχόταν ο Μπάιντεν - Τι αποκαλύπτει βιβλίο για τον Αμερικανό πρόεδρο

«Αισθάνομαι κουρασμένος» παραδεχόταν ο Μπάιντεν - Τι αποκαλύπτει βιβλίο για τον Αμερικανό πρόεδρο
Ο Τζο Μπάιντεν AP Photo/Evan Vucci

Με την συζήτηση για το κατά πόσο οΤζο Μπάιντεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του να έχει αναζωπυρωθεί στις ΗΠΑ ενόψει των προεδρικών εκλογών αίσθηση έρχεται να προκαλέσει νέο βιβλίο για την προεδρία του.   

Ο Αμερικανός πρόεδρος, κατ' ιδίαν, «παραδεχόταν περιστασιακά ότι αισθανόταν κουρασμένος», κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της θητείας του ως αρχιστράτηγος, σύμφωνα με επικείμενο βιβλίο.

Η «προχωρημένη ηλικία» του 80χρονου προέδρου, που έχει το παρατσούκλι Sleepy Jo (Κοιμισμένος Τζο) υπήρξε «εμπόδιο», που του στέρησε το σθένος του και τον άφησε ανίκανο να ανακαλέσει γρήγορα τα ονόματα των λαών, γράφει ο Φράνκλιν Φόερ στο βιβλίο «Ο τελευταίος πολιτικός», σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

«Ήταν εντυπωσιακό ότι έκανε τόσο λίγες πρωινές συναντήσεις ή προήδρευε σε τόσο λίγες δημόσιες εκδηλώσεις πριν από τις 10 το πρωί», αναφέρει ο Φόερ στο βιβλίο που αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα.

«Η δημόσια προσωπικότητά του αντανακλούσε τη σωματική παρακμή και την αμβλύτητα του χρόνου στις πνευματικές ικανότητες, στις οποίες κανένα χάπι ή πρόγραμμα άσκησης δεν μπορεί να αντισταθεί.

Ιδιωτικά, κατά καιρούς παραδεχόταν ότι ένιωθε κουρασμένος», υποστηρίζει το βιβλίο-βόμβα.

Ο Φόερ δεν αναφέρει πηγή για τις αναφερόμενες ιδιωτικές δηλώσεις του Μπάιντεν, αλλά το βιβλίο του, σύμφωνα με τον εκδότη του, Penguin Random House, βασίζεται σε «πρόσβαση στον στενό εσωτερικό κύκλο των συμβούλων που περιβάλλουν τον Μπάιντεν εδώ και δεκαετίες».

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Η ηλικία του Μπάιντεν αποτελεί σταθερό θέμα στην επικαιρότητα από τότε που ο πρώην γερουσιαστής και αντιπρόεδρος μπήκε στην κούρσα για να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ το 2020. Στα 77 του χρόνια, ο Μπάιντεν νίκησε πειστικά τον Τραμπ και έγινε ο γηραιότερος πρόεδρος που έχει εκλεγεί ποτέ. Αν ο Μπάιντεν κερδίσει μια δεύτερη θητεία του χρόνου και συμπληρώσει τέσσερα χρόνια στην εξουσία, θα είναι 86 ετών όταν αποχωρήσει.

Γι αυτό δεν προκαλεί έκπληξη ότι οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών για να αντιμετωπίσουν τον Μπάιντεν έχουν επικεντρωθεί στην ηλικία του παραβλέποντας ότι ο Τραμπ, είναι και ο ίδιος 77 ετών.

Ανησυχία επικρατεί μεταξύ των Δημοκρατικών ψηφοφόρων. Δημοσκόπηση για το Associated Press και το Norc Center for Public Affairs έδειξε ότι το 77% των ερωτηθέντων (89% των Ρεπουμπλικάνων και 69% των Δημοκρατικών) δήλωσαν ότι ο Μπάιντεν είναι πολύ μεγάλος για να είναι αποτελεσματικός σε περίπτωση επανεκλογής του.

Στην ίδια δημοσκόπηση, μόνο το 51% (και μόλις το 29% των Ρεπουμπλικάνων) δήλωσε ότι η ηλικία του Τραμπ θα αποτελούσε πρόβλημα εάν επέστρεφε στο Οβάλ Γραφείο.

Ο Φόερ, πρώην συντάκτης του New Republic, ενός προοδευτικού περιοδικού, με τη σειρά του τονίζει την τεράστια πολιτική εμπειρία του Μπάιντεν την οποία υπογραμμίζει και ο ίδιος ο πρόεδρος. Κέρδισε την έδρα του στη Γερουσία των ΗΠΑ στο Ντέλαγουερ το 1972, προήδρευσε των επιτροπών δικαστικών και εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας και ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα από το 2009 έως το 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ