ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Νέα ανακάλυψη πιθανών τάφων παιδιών αυτοχθόνων

Καναδάς: Νέα ανακάλυψη πιθανών τάφων παιδιών αυτοχθόνων
Φωτογραφία αρχείου Bryon Lerat/Cowessess First Nation/The Canadian Press via AP

Κοινότητα αυτοχθόνων στον δυτικό Καναδά ανακοίνωσε χθες Τρίτη (29/08) ότι εντόπισε σχεδόν εκατό επιπλέον πιθανούς ανώνυμους τάφους παιδιών κοντά σε θρησκευτικό οικοτροφείο.

«Αυτό που εντοπίσαμε είναι σπαρακτικό και σοκαριστικό: μέχρι στιγμής εντοπίστηκαν 93 πιθανοί ανώνυμοι τάφοι, 79 παιδιών και 14 βρεφών», δήλωσε η Τζένι Γούλφεριν, επικεφαλής της κοινότητας αυτοχθόνων English River First Νation, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Δεν πρόκειται για οριστικό αριθμό», πρόσθεσε εξηγώντας ότι ενδέχεται να εντοπιστούν και άλλοι τάφοι.

Πριν από δύο χρόνια εντοπίστηκαν πάνω από 1.300 τάφοι παιδιών κοντά σε ιδρύματα στα οποία μεταφέρονταν με τη βία τα παιδιά των αυτοχθόνων, ένα γεγονός που προκάλεσε σοκ και ντροπή στον Καναδά, καθώς έφερε ξανά στο προσκήνιο το αποικιοκρατικό παρελθόν της χώρας.

Η ανακάλυψη αυτή έγινε έπειτα από έρευνες με γεωραντάρ κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν το οικοτροφείο Beauval Indian στην επαρχία Σασκάτσουαν του Καναδά. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Regina, τα κτήρια του οικοτροφείου καταστράφηκαν το 1995 όταν έκλεισε από πρώην οικότροφους.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα ως τα μέσα της δεκαετίας του 1990 περίπου 150.000 παιδιά αυτοχθόνων είχαν εγγραφεί με τη βία σε 139 οικοτροφεία σε όλον τον Καναδά, όπου αποκόπηκαν από τις οικογένειές τους, τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους.

Αυτή η σκοτεινή σελίδα της καναδικής ιστορίας ήρθε στο φως μετά την ανακάλυψη την άνοιξη του 2021 των πρώτων τάφων παιδιών.

Τα ιδρύματα αυτά, τα οποία διαχειριζόταν η καναδική κυβέρνηση σε συνεργασία με την καθολική Εκκλησία, είχαν στόχο «να σκοτώσουν τον Ινδιάνο στην καρδιά του παιδιού», σύμφωνα με ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για το θέμα.

Τον Ιούλιο του 2022 ο πάπας Φραγκίσκος είχε πραγματοποιήσει ιστορική επίσκεψη στον Καναδά, αφού είχε ήδη ζητήσει συγγνώμη λίγους μήνες νωρίτερα από αντιπροσωπεία αυτοχθόνων που μετέβη στο Βατικανό.

Από την πλευρά της η καναδική κυβέρνηση ζήτησε για πρώτη φορά συγγνώμη για το θέμα το 2008.

«Θέλουμε ο Καναδάς και η (επαρχία) Σασκάτσουαν να αναγνωρίσουν τα λάθη τους», υπογράμμισε η Γούλφεριν, ενώ πρόσθεσε ότι οι καναδικές κυβερνήσεις θα πρέπει «να αναγνωρίσουν την πολιτισμική γενοκτονία και την απανθρωποποίηση των αυτόχθονων πληθυσμών».

Παράλληλα τις κάλεσε «να κάνουν πράξη τα λόγια», καταγγέλλοντας ότι οι αυτόχθονες έχουν ακούσει πάρα πολλές φορές συγγνώμη. Το 2015 εθνική επιτροπή έρευνας χαρακτήρισε το σύστημα των οικοτροφείων «πολιτισμική γενοκτονία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ