ΚΟΣΜΟΣ

Γκαμπόν: Σε κατ' οίκον περιορισμό ο πρόεδρος Αλί Μπονγκό μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα

Γκαμπόν: Σε κατ' οίκον περιορισμό ο πρόεδρος  Αλί Μπονγκό μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα
Σε κατ' οίκον περιορισμό ο πρόεδρος της Γκαμπόν (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Mary Altaffer, File

Σε κατ' οίκον περιορισμό  τέθηκε ο  πρόεδρος της Γκαμπόν Αλί Μπονγκό Οντίμπα ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με στρατιωτικό πραξικόπημα.

«Ο πρόεδρος Αλί Μπονγκό βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του και τους γιατρούς του», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP επικαλούμενο αξιωματικούς του στρατού.

Ένας από τους γιους του προέδρου συνελήφθη για «προδοσία», φέρεται να προστίθεται στην ανακοίνωση.

Λίγες ώρες νωρίτερα η εκλογική επιτροπή της Γκαμπόν είχε ανακοινώσει ότι ο Αλί Μπονγκό επανεξελέγη για τρίτη συνεχή θητεία στην προεδρία της χώρας, μετά τις εκλογές της 26ης Αυγούστου, συγκεντρώνοντας το 64,27% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

Οι στρατιωτικοί της Επιτροπής Μετάβασης και Αποκατάστασης των Θεσμών αμφισβητούν το αποτέλεσμα και κατηγορούν τον ανατραπέντα πρόεδρο μεταξύ άλλων και για «εσχάτη προδοσία».

Το πραξικόπημα έχει αποκτήσει μεγάλη δημοσιότητα στη Γαλλία με το Παρίσι να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην πρώην αποικία του.

Στη περίπτωση που ο Μπονγκό απομακρυνθεί από την εξουσία θα είναι το τελευταίο κράτος στη Δυτική Αφρική που ήταν στο παρελθόν υπό τον γαλλικό έλεγχο που βιώνει ένα πραξικόπημα μετά το Μάλι, τη Μπουρκίνα Φάσο, τη Γουινέα και πιο πρόσφατα το Νίγηρα.

Ο Αλί Μπονγκό πρωτοεξελέγη στην προεδρία της Γκαμπόν το 2009, μετά τον θάνατο του πατέρα του Ομάρ, και επιδόθηκε σε ένα αλύπητο κυνήγι «προδοτών» και «κερδοσκόπων» στα υψηλότερα κλιμάκια της χώρας.

Το 2018 υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί επί 10 μήνες καθώς παρέμεινε στο εξωτερικό προκειμένου να αναρρώσει. Η αποκατάσταση της υγείας του θεωρήθηκε θαύμα, αλλά παράλληλα κλόνισε την εξουσία του.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο Αλί Μπονγκό, αντίθετα με τον πατέρα του που κυβέρνησε επί 41 χρόνια με σκληρή πυγμή σε αυτή την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα της κεντρικής Αφρικής, δυσκολεύτηκε να επιβάλει την εξουσία του.

Επανεξελέγη το 2016, με μόλις 5.500 ψήφους περισσότερες από τον αντίπαλό του, με την αντιπολίτευση να αμφισβητεί το αποτέλεσμα. Αυτό ήταν το πρώτο σοκ για τον Αλί Μπονγκό και ακολούθησε το εγκεφαλικό του επεισόδιο.

Η ανάρρωσή του σημαδεύτηκε από ένα αποτυχημένο μυστηριώδες πραξικόπημα, στις 7 Ιανουαρίου 2019, το οποίο πολλοί επικριτές του προέδρου της Γκαμπόν εκτίμησαν ότι ήταν μια τακτική της κυβέρνησης για να κερδίσει τη στήριξη των πολιτών.

Για τους υποστηρικτές του πρόκειται για έναν φοίνικα που αναγεννιέται από τις στάχτες του. Για τους επικριτές του ο Αλί Μπονγκό προωθείται από το άμεσο περιβάλλον του που δεν θέλει να χάσει την εξουσία και τα κεκτημένα του έπειτα από 55 χρόνια «δυναστείας Μπονγκό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ