ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ δηλώνει αθώος στην υπόθεση εκλογικής νοθείας στη Τζόρτζια

ΗΠΑ: Ο Τραμπ δηλώνει αθώος στην υπόθεση εκλογικής νοθείας στη Τζόρτζια
Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (AP Photo/Alex Brandon)

Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει αθώος στις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί για απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος στην πολιτεία της Τζόρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών, και παραιτείται του δικαιώματος να εμφανιστεί στο δικαστήριο την επόμενη εβδομάδα.

Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος ήταν προγραμματισμένο να προσέλθει αυτοπροσώπως στο δικαστήριο την Τετάρτη 06/09. Ο νόμος της Τζόρτζια επιτρέπει στους κατηγορούμενους να παραιτηθούν του δικαιώματος της δια ζώσης παρουσίας τους και να υποβάλουν έφεση μέσω των δικηγόρων τους.

Η προσφυγή του σηματοδοτεί την τέταρτη φορά που ο Τραμπ δηλώνει αθώος για ποινικές κατηγορίες από τότε που άφησε την προεδρία. Σε αυτή την περίπτωση, ο Τραμπ κατηγορείται για εκβιασμό επειδή φέρεται να άσκησε πιέσεις σε πολιτειακούς αξιωματούχους ώστε να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές αυτές. Φέρεται επίσης ότι επιχείρησε να συγκροτήσει ένα ψεύτικο σώμα εκλεκτόρων για να υπονομεύσει την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν από το Κογκρέσο.

Όπως μεταδίδει το CNNi, αρκετοί από τους συγκατηγορούμενους του πρώην προέδρου έχουν επίσης παραιτηθεί του δικαιώματός τους να παρευρίσκονται στο δικαστήριο και έχουν δηλώσει αθώοι, συμπεριλαμβανομένων των Σίντνεϊ Πάουελ και Τρεβιάν Κουτι. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι θα προσέλθουν στο δικαστήριο όπως έχει προγραμματιστεί στις 6 Σεπτεμβρίου.

Αν και δεν έχει οριστεί επίσημη ημερομηνία για τη δίκη του Τραμπ στη Τζόρτζια, η εισαγγελέας της κομητείας Φούλτον, Φάνι Γουίλις, ζήτησε από τον δικαστή που επιβλέπει την υπόθεση την περασμένη εβδομάδα να προγραμματίσει μια δίκη και για τους 19 κατηγορούμενους για τις 23 Οκτωβρίου 2023.

Σε απάντηση, οι δικηγόροι του Τραμπ είπαν ότι αντιτίθενται στην προτεινόμενη ημερομηνία. Οι δικηγόροι του πρώην προέδρου ζήτησαν επίσης από τον δικαστή να διαχωρίσει τη δίκη του από ορισμένους συγκατηγορουμένους του οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ της ταχείας εκδίκασης της υπόθεσης. Ένας από αυτούς, ο Κένεθ Τσισέμπρο, δικηγόρος του προεκλογικού επιτελείου του, πρόκειται να δικαστεί στις αρχές Οκτωβρίου και οι συνήγοροι του Τραμπ υποστηρίζουν ότι δεν επαρκεί ο χρόνος για να προετοιμαστούν μέχρι τότε.

Οι εισαγγελικές αρχές της κομητείας Φούλτον επιθυμούν να ξεκινήσει η δίκη τον Οκτώβριο.

Σε δικαστικό έγγραφο που κατατέθηκε την Πέμπτη, ο Τραμπ είπε ότι «κατανοεί πλήρως» τη φύση των καταγγελιών και το δικαίωμά του να παρευρίσκεται στην ακροαματική διαδικασία.

«Κατανοώντας τα δικαιώματά μου, παραιτούμαι ελεύθερα και οικειοθελώς του δικαιώματός μου να παρευρίσκομαι στην ακραματική διαδικασία και της δημόσιας ανάγνωσης του κατηγορητηρίου παρουσία μου», αναφέρει το υπογεγραμμένο έγγραφο.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ μετέβη στη φυλακή της κομητείας Φούλτον όπου υπεβλήθη στην τυπική διαδικασία της σύλληψης και κατέβαλε εγγύηση 200.000 δολαρίων για την απελευθέρωσή του.

Μάλιστα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανήρτησε τη φωτογραφία που τραβήχτηκε στο τμήμα στην πλατφόρμα «X» (πρώην Twitter).

Η φωτογραφία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στη φυλακή (Associated Press)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ