ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: «Καταστρέψαμε εκατοντάδες ουκρανικά drones» - Ρωσική αντεπίθεση

Κρεμλίνο: «Καταστρέψαμε εκατοντάδες ουκρανικά drones» - Ρωσική αντεπίθεση
Ουκρανός στρατιώτης μεταφέρει drone (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Libkos, File

Εκατοντάδες drone ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πολέμου στην Ουκρανία.  

Συγκεκριμένα έκανε γνωστό ότι κατέστρεψε συνολικά 281 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) την περασμένη εβδομάδα, περιλαμβανομένων 29 πάνω από δυτικές περιοχές της Ρωσίας.

«Διακόσια ογδόντα ένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα καταστράφηκαν, περιλαμβανομένων ενός Tu-141 Strizh, καθώς και 29 ουκρανικών UAVs στις δυτικές περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε την Παρασκευή (1/9) το υπουργείο.

Η Ρωσία από την πλευρά της έχει πλήξει κατ΄επανάληψη την Ουκρανία με επιθέσεις drones με εκρηκτικό φορτίο, τα οποία είναι πολύ φθηνότερα από τους πυραύλους και μπορεί να είναι δύσκολο, και ακριβό, για τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας να τα αναχαιτίσουν.

Τα ουκρανικά πλήγματα με εναέρια drones βαθιά μέσα στη Ρωσία έχουν αυξηθεί αφότου δύο drones καταστράφηκαν πάνω από το Κρεμλίνο στις αρχές Μαΐου. Τα πλήγματα με drones στη ρωσική πρωτεύουσα γίνονται όλο και πιο συχνά τους τελευταίους μήνες.

Ουκρανικό drone επιτέθηκε σήμερα σε πόλη όπου βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους ρωσικούς πυρηνικούς σταθμούς, αν και δεν αναφέρθηκαν ζημιές στον σταθμό, όπως δήλωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι.

Αντεπίθεση των Ρώσων στο Κουπιάνσκ

Σε μία άλλη εξέλιξη η Ρωσία δήλωσε ότι κατέλαβε «θέσεις-κλειδιά στα υψώματα» κοντά στην πόλη Κουπιάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, έναν τομέα του μετώπου στον οποίο επιτίθενται τα στρατεύματά της εδώ και πολλές εβδομάδες.

«Στην κατεύθυνση του Κουπιάνσκ, η τακτική θέση των στρατιωτικών μονάδων "Δύση" βελτιώθηκε με την κατάληψη εχθρικών προπυργίων στα υψώματα», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στο Telegram.

Νωρίτερα οι ουκρανικές περιφερειακές αρχές είχαν κάνει λόγο για πλήγματα στις κοινότητες Μπορόβα, Κουπιάνσκ και Κισλίβκα, που «δέχονται επιθέσεις πυροβολικού και όλμων».

Η Ρωσία ανέπτυξε σημαντικά μέσα προκειμένου να πάρει τον έλεγχο του τομέα Κουπιάνσκ που ανακαταλήφθηκε από την Ουκρανία πέρυσι και, σύμφωνα με τον Ίλια Ιέβλαχ, εκπρόσωπο της ανατολικής διοίκησης του ουκρανικού στρατού, 45.000 στρατιώτες της έχουν αναπτυχθεί εκεί.

Ο ρωσικός στρατός δηλώνει τις τελευταίες ημέρες πως προωθείται στην περιοχή, με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας να εκτιμά πως τα ουκρανικά εδαφικά κέρδη στον νότο μπορεί να την κάνουν να πολλαπλασιάσει τις επιθετικές επιχειρήσεις κυρίως προς το Κουπιάνσκ.

Η Ουκρανή αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ παραδέχθηκε τις τελευταίες ημέρες πως οι μάχες είναι «πολύ σφοδρές» στη ζώνη του Κουπιάνσκ όπου τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς στα περίχωρα της πόλης αυτής.

Στις αρχές Αυγούστου, αξιωματούχοι κάλεσαν τον πληθυσμό που μένει κοντά στο Κουπιάνσκ να φύγει.

Έπειτα από μήνες συγκέντρωσης αποθεμάτων δυτικών εξοπλισμών, ο ουκρανικός στρατός εξαπέλυσε τον Ιούνιο μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στον νότο και στα ανατολικά με σκοπό να ανακαταλάβει κατεχόμενα εδάφη.

Τα ρωσικά στρατεύματα πέρασαν από την πλευρά τους τον χειμώνα και την άνοιξη οχυρώνοντας τις θέσεις τους κατασκευάζοντας χαρακώματα, παγίδες για αντιαρματικά οχήματα και ναρκοπέδια σε εκατοντάδες χιλιόμετρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ