ΚΟΣΜΟΣ

Τζόρτζια: Αθώος δηλώνει ο Τζουλιάνι για την προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος

Τζόρτζια: Αθώος δηλώνει ο Τζουλιάνι για την προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος
Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι (Oficina del Sheriff del condado Fulton vía AP)

Αθώος δήλωσε την Παρασκευή 01/09, ο Ρούντι Τζουλιάνι στις κατηγορίες για προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος στην πολιτεία της Τζόρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής το 2020, μαζί με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και άλλους.

Καταθέτοντας την αθωότητά του στο δικαστήριο, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και δικηγόρος του Τραμπ παραιτήθηκε επίσης του δικαιώματός του να εμφανιστεί σε μια ακροαματική διαδικασία που ορίστηκε για τις 6 Σεπτεμβρίου. Το ίδιο έκανε πριν από μερικές μέρες και ο πρώην πρόεδρος.

Ο Τραμπ και ο Τζουλιάνι είναι μεταξύ των 19 ατόμων που κατηγορούνται σε ένα εκτεταμένο κατηγορητήριο που περιγράφει μια ευρεία συνωμοσία για να ανατρέψουν τη βούληση των ψηφοφόρων της Τζόρτζια που είχαν επιλέξει τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν έναντι του υφιστάμενου Ρεπουμπλικανού.

Οι κατηγορίες εναντίον του Τζουλιάνι, μαζί με άλλα νομικά δεινά, σηματοδοτούν μια αξιοσημείωτη πτώση για έναν άνδρα που φημιζόταν ως «δήμαρχος της Αμερικής» μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Τώρα αντιμετωπίζει 13 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης του νόμου κατά του εκβιασμού της Τζόρτζια, η ομοσπονδιακή εκδοχή του οποίου ήταν ένα από τα αγαπημένα του εργαλεία ως εισαγγελέας τη δεκαετία του 1980.

Η εισαγγελέας της κομητείας Φούλτον Φανή Γουίλις, είπε ότι θέλει να δικάσει και τους 19 κατηγορούμενους μαζί. Αλλά η νομική διαμάχη έχει ήδη ξεκινήσει σε μια σειρά από δικαστικές καταθέσεις από τότε που κατατέθηκε το κατηγορητήριο στις 14 Αυγούστου.

Αρκετοί από τους κατηγορούμενους έχουν καταθέσει προτάσεις για να δικαστούν μεμονωμένα ή με μια μικρή ομάδα άλλων κατηγορουμένων, ενώ άλλοι προσπαθούν να μεταφέρουν τις διαδικασίες τους στο ομοσπονδιακό δικαστήριο. Ορισμένοι επιδιώκουν να δικαστούν γρήγορα βάσει απόφασης του δικαστηρίου της Τζόρτζια που θα ξεκινούσε τις δίκες τους στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ άλλοι ζητούν ήδη από το δικαστήριο να παρατείνει τις προθεσμίες.

Λόγω «της πολυπλοκότητας, του εύρους και του όγκου του κατηγορητηρίου των 98 σελίδων», ο Τζουλιάνι ζήτησε από τον δικαστή στην κατάθεση της Παρασκευής να του δώσει τουλάχιστον 30 ημέρες αφότου λάβει πληροφορίες για τη δικογραφία από τους εισαγγελείς για να υποβάλει προτάσεις. Κανονικά, οι προδικαστικές προτάσεις πρέπει να κατατεθούν εντός 10 ημερών από την εκδίκαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ