ΚΟΣΜΟΣ

Ο Σερ Μαρκ Τζόουνς νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου - Τι λέει για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ο Σερ Μαρκ Τζόουνς νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου - Τι λέει για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Matt Dunham, File

Ο Σερ Μαρκ Τζόουνς είναι ο  νέος προσωρινός διευθυντής του  Βρετανικού Μουσείου με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου με τον διορισμό του να πρέπει να πάρει την έγκριση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση του Τζόουνς, πρώην διευθυντής του Μουσείου Victoria & Albert για τα Γλυπτά του Παρθενώνα καθώς έχει ταχθεί υπέρ της κοινής χρήσης τους.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω ότι ο Σερ Μαρκ Τζόουνς έλαβε την ομόφωνη έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου για να γίνει ο Προσωρινός Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου. Ο Μαρκ είναι ένας από τους πιο έμπειρους και σεβαστούς ηγέτες μουσείων στον κόσμο και θα προσφέρει την ηγεσία και το κράτημα που χρειάζεται το Μουσείο αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν.

Ποιος είναι ο Σερ Μαρκ Τζόουνς

Έχει υπηρετήσει στο Βρετανικό Μουσείο ως Βοηθός Φύλακας Νομισμάτων και Μεταλλίων (1974-1990) και στη συνέχεια Φύλακας Νομισμάτων και Μεταλλίων από το 1990-1992.

Επίσης έχει μακρά εμπειρία στη διεύθυνση των Εθνικών Μουσείων της Σκωτίας (1992-2001) το ενώ

Ως Διευθυντής του Μουσείου Victoria & Albert (2001-2011) ηγήθηκε ενός δεκαετούς προγράμματος ανανέωσης του μουσείου και των εκθεμάτων του, ύψους 120 εκατομμυρίων λιρών, που μεταμόρφωσε τα δύο τρίτα του τεράστιου κτηρίου του.

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Χάρτβιχ Φίσερ μετά το σκάνδαλο κλοπής 2.000 αντικειμένων. Η παραίτησή του έχει άμεση ισχύ, αφού παραδέχτηκε τις αποτυχίες στις έρευνες του Μουσείου για τις κλοπές από τις συλλογές του.

Είπε ότι ήταν προφανές ότι το μουσείο «δεν ανταποκρίθηκε τόσο ολοκληρωμένα όσο θα έπρεπε» όταν ειδοποιήθηκε για τις κλοπές το 2021.

Την παραίτησή του υπέβαλε και ο υποδιευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Τζόναθαν Ουίλιαμς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ