ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικές επιθέσεις με drones σε λιμενικές εγκαταστάσεις κοντά στη Ρουμανία

Ρωσικές επιθέσεις με drones σε λιμενικές εγκαταστάσεις κοντά στη Ρουμανία
Drone (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Matt Rourke, File

 «Μη στρατιωτικές βιομηχανικές» εγκαταστάσεις στον Δούναβη, στη νοτιοδυτική Ουκρανία έπληξαν ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη -drone- δήλωσε την Κυριακή (3/9) το Κίεβο.

Από την πλευρά της η Μόσχα διευκρίνισε ότι έπληξε ένα λιμάνι στην περιοχή αυτή στη μεθόριο με τη Ρουμανία.

«Ο εχθρός επιτέθηκε σε μη στρατιωτικές βιομηχανικές υποδομές της περιοχής του Δούναβη», ανέφερε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας στην εφαρμογή Telegram. «Η επίθεση προκάλεσε τον τραυματισμό δύο ανθρώπων, οι οποίοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν παρ΄όλ΄αυτά να καταρρίψουν 22 από τα 25 drones που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση αυτή.

Ο ρωσικός στρατός ανέφερε ότι εξαπέλυσε επίθεση με drones στο λιμάνι της πόλης Ρένι, στα σύνορα με τη Ρουμανία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.

«Αυτή τη νύχτα, οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ομαδικό πλήγμα με drones στις αποθήκες καυσίμων που χρησιμοποιούνται για τον ανεφοδιασμό των στρατιωτικών εξοπλισμών του ουκρανικού στρατού στο λιμάνι Ρένι», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, λέγοντας πως ο σκοπός του πλήγματος επιτεύχθηκε» και πως επλήγησαν όλοι οι στόχοι.

Εγκαταστάσεις στον Δούναβη, κυρίως το λιμάνι του Ρένι και του Ισμαήλ, είχαν αποτελέσει και προηγουμένως στόχο των ρωσικών δυνάμεων και η Ρουμανία είχε καταδικάσει τις επιθέσεις αυτές.

Άμεση ήταν η καταδίκη από το ρουμανικό υπουργείο Άμυνας χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις «αδικαιολόγητες», τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν προκάλεσαν άμεση στρατιωτική απειλή για την εθνική επικράτεια ή τα χωρικά ύδατα της Ρουμανίας».

Μετά τον τερματισμό τον Ιούλιο συμφωνίας που επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει με ασφάλεια τα σιτηρά της μέσω Μαύρης Θάλασσας, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις εναντίον των περιφερειών της Οδησσού και της Μικολάιφ, στον ουκρανικό νότο, όπου βρίσκονται λιμάνια και άλλες υποδομές καίριας σημασίας για τις εξαγωγές αυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ