ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ για τη συνάντηση Πούτιν Ερντογάν - «Η Ρωσία να εφαρμόσει τη συμφωνία για τα σιτηρά»

ΗΠΑ για τη συνάντηση Πούτιν Ερντογάν - «Η Ρωσία να εφαρμόσει τη συμφωνία για τα σιτηρά»
Το κτίριο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Wayne Partlow, File

Η πρώτη αμερικανική αντίδραση για το τετ α τετ που είχαν στο Σότσι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν ήρθε από το υπουργείο Εξωτερικών

«Καλούμε τη Ρωσία να εφαρμόσει τη συμφωνία για τα σιτηρά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Έθνη είναι ευγνώμονες προς την Τουρκία», αναφέρεται στην ανακοίνωση την οποία δημοσιεύσει η cumhuriyet.com.tr.

Νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε τη θέση του ότι η Μόσχα θα είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας μόλις εκπληρωθούν τα ρωσικά αιτήματα που σχετίζονται με τη συμφωνία.

Από την πλευρά του ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την αντίθεσή του σε οποιεσδήποτε εναλλακτικές στη συμφωνία. Ακόμη εξέφρασε την άποψη πως η Ουκρανία θα πρέπει να χαλαρώσει τη διαπραγματευτική της στάση έναντι της Ρωσίας στις συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Νμτίρο Κουλέμπα δήλωσε ότι αναμένει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσνκι να μιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό του μετά την συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν στο Σότσι.

Η Ρωσία αποφάσισε τον Ιούλιο να αποχωρήσει από τη λεγόμενη Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, συμφωνία καίριας σημασίας για τον παγκόσμιο εφοδιασμό με τρόφιμα, καταγγέλλοντας πως η διάθεση των δικών της αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων στη διεθνή αγορά συνεχίζει να εμποδίζεται εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων. Έκτοτε, η Μόσχα απειλεί πως θα μπορούσε να πλήξει πλοία που αναχωρούν από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο από τους βασικούς παραγωγούς γεωργικών προϊόντων στον κόσμο και σημαντικοί παίκτες στις αγορές σίτου, κριθαριού, καλαμποκιού, ελαιοκράμβης, κραμβέλαιου, ηλιόσπορου και ηλιελαίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ