ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Βόρειας Ιρλανδίας

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Βόρειας Ιρλανδίας
O αστυνομικός διευθυντής Σάιμον Μπερν psni.police.uk (Police Service Northern Ireland)

Ο επικεφαλής της Αστυνομικής Υπηρεσίας της Βόρειας Ιρλανδίας, ο αστυνομικός διευθυντής Σάιμον Μπερν, παραιτήθηκε σήμερα έπειτα από μια σειρά επίμαχων ζητημάτων, περιλαμβανομένης μιας μεγάλης διαρροής δεδομένων και της παράνομης τιμωρίας δύο κατώτερων αξιωματικών.

Η ανακοίνωση από το Συμβούλιο Αστυνόμευσης της Βόρειας Ιρλανδίας έρχεται μερικές εβδομάδες αφότου η αστυνομική δύναμη έδωσε κατά λάθος στη δημοσιότητα τα ονόματα και τον τόπο εργασίας κάθε μέλους του προσωπικού της σε μια σημαντική παραβίαση δεδομένων.

Τα επίθετα, τα αρχικά, ο τόπος εργασίας και το τμήμα καθενός από τα μέλη του προσωπικού περιελήφθησαν από λάθος σε απαντητικό έγγραφο σε ένα αίτημα για την ελευθερία της πληροφόρησης.

Η διαρροή δεδομένων είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου οι αστυνομικοί τίθενται κατά καιρούς στο στόχαστρο οργανώσεων που διαφωνούν με την ειρηνευτική συμφωνία του 1998, που έβαλε εν πολλοίς τέλος στη βία στην περιοχή, και πραγματοποιούν επιθέσεις με βόμβες και όπλα.

Ο Μπερν αντιμετώπισε επιπρόσθετη πίεση όταν δικαστήριο έκρινε την περασμένη εβδομάδα πως είχε επιβάλει παράνομα πειθαρχικά μέτρα σε βάρος δύο κατώτερων αξιωματικών που συνέλαβαν ένα θύμα ανταλλαγής πυροβολισμών το 1982 στο Μπέλφαστ, ενώ αστυνόμευαν μια εκδήλωση κατάθεσης στεφάνων για την επέτειο της επίθεσης.

Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Σκόφιλντ δήλωσε πως είναι πεπεισμένος πως οι αξιωματικοί τιμωρήθηκαν ώστε οι Ιρλανδοί Δημοκρατικοί να μην αποσύρουν την υποστήριξή τους στην αστυνομική δύναμη.

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα, το μεγαλύτερο φιλοβρετανικό κόμμα στην περιοχή, είχε ζητήσει την περασμένη εβδομάδα την παραίτηση του Μπερν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ