ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: «Πόρτα» σε μαθήτριες που φορούσαν την απαγορευμένη αμπάγια

Γαλλία: «Πόρτα» σε μαθήτριες που φορούσαν την απαγορευμένη αμπάγια
Κορίτσια με αμπάγια (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Rahmat Gul

Κλειστή την πόρτα των σχολείων στη Γαλλία βρήκαν μαθήτριες οι οποίες έφτασαν φορώντας την αμπάγια, το μακρύ μουσουλμανικό ένδυμα που απαγορεύτηκε στα σχολεία την περασμένη εβδομάδα. 

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ 298 μαθήτριες φορούσαν το ένδυμα όταν έφτασαν στο σχολείο την Δευτέρα (4/9) με 67 εξ αυτών να μην παρακολουθούν τα μαθήματα καθώς αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την αλλαγή ενδυμασίας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου, ακολούθησε σε κάθε περίπτωση μια περίοδος διαλόγου με το προσωπικό του σχολείου.

Τα περισσότερα κορίτσια συμφώνησαν στη συνέχεια να ντυθούν διαφορετικά και μπόρεσαν να ξεκινήσουν τα μαθήματα.

Για να κορίτσια που δεν συμμορφώθηκαν θα ακολουθήσει περαιτέρω περίοδος διαλόγου με τις οικογένειές τους. Εάν αυτό αποτύχει, θα αποκλειστούν.

Δεδομένου ότι 12 εκατομμύρια αγόρια και κορίτσια ξεκίνησαν τη Δευτέρα το σχολείο, η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι αριθμοί δείχνουν ότι η απαγόρευσή της έχει τύχει ευρείας αποδοχής.

Στα τέλη Αυγούστου, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα απαγορευτεί στους μαθητές να φορούν τις φαρδιές ολόσωμες ρόμπες που φορούν ορισμένες μουσουλμάνες στα κρατικά σχολεία της Γαλλίας κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις 4 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το 2010, η Γαλλία απαγόρευσε τη δημόσια χρήση της κάλυψης του προσώπου, προκαλώντας την οργή της μουσουλμανικής κοινότητας της Γαλλίας που αριθμεί πέντε εκατομμύρια άτομα.

Η Γαλλία έχει επιβάλει αυστηρή απαγόρευση των θρησκευτικών σημείων στα σχολεία από τον 19ο αιώνα, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανικών συμβόλων, όπως οι μεγάλοι σταυροί, σε μια προσπάθεια να περιορίσει οποιαδήποτε καθολική επιρροή στη δημόσια εκπαίδευση.

Με την πάροδο των ετών συμπεριελήφθηκαν η μουσουλμανική μαντίλα και το εβραϊκή κιπά, αλλά οι αμπάγια δεν είχαν απαγορευτεί εντελώς μέχρι τώρα.

Η Γαλλία απαγορεύει αυστηρά τις θρησκευτικές επιγραφές στα κρατικά σχολεία και τα κυβερνητικά κτίρια, με το επιχείρημα ότι παραβιάζουν τους κοσμικούς νόμους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ