ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Μείωση κατά 66% της αποψίλωσης του δάσους του Αμαζονίου τον Αύγουστο

Βραζιλία: Μείωση κατά 66% της αποψίλωσης του δάσους του Αμαζονίου τον Αύγουστο
Paulo Santos/AP

Η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, εντός των συνόρων της Βραζιλίας μειώθηκε κατά 66% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα της περασμένης χρονιάς, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι αυτό αποτελεί ένδειξη της αποτελεσματικότητας της πολιτικής της για το περιβάλλον.

Τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα δεδομένα από τους δορυφόρους του βραζιλιάνικου Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας (INPE), είχε καταγραφεί μείωση της αποψίλωσης του δάσους επίσης κατά 66%.

Η μείωση αυτή χαρακτηρίζεται ακόμη σημαντικότερη από προηγούμενες, καθώς ο Ιούλιος και ο Αύγουστος αποτελούν μέρος της ξηρής περιόδου συγκαταλέγονται στους χειρότερους κάθε χρονιάς ως προς την καταστροφή του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του πλανήτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Deter του INPE, από την 1η ως την 25η Αυγούστου αποψιλώθηκαν 473,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους, έναντι 1.661 τετραγωνικών χιλιομέτρων όλο τον μήνα της περασμένης χρονιάς, όταν πρόεδρος ήταν ακόμη ο Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Επί των ημερών της διακυβέρνησης Μπολσονάρου, η αποψίλωση του Αμαζονίου αυξήθηκε αλματωδώς (+75%) σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας.

Ο κεντροαριστερός διάδοχός του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος είχε ήδη κυβερνήσει τη χώρα από το 2003 ως το 2010, άρχισε τον Ιανουάριο την τρίτη του θητεία υποσχόμενος ότι η προστασία του Αμαζονίου θα αποτελέσει προτεραιότητά του και ότι θα ληφθούν μέτρα για να εξαλειφθεί η παράνομη αποψίλωση του δάσους ως το 2030.

«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Λούλα να σπάσει τον κύκλο της εγκατάλειψης και της οπισθοδρόμησης που παρατηρούνταν επί προηγούμενης κυβέρνησης», τόνισε μετά τη δημοσιοποίησε των στοιχείων η υπουργός Περιβάλλοντος Μαρίνα Σίλβα.

«Αν δεν προστατεύσουμε το δάσος και τους κατοίκους του θα καταδικάσουμε τον κόσμο σε απότομη αύξηση των εκπομπών CO2 και, κατά συνέπεια, σε επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια τελετής για την ημέρα του Αμαζονίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ