ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί η Μόσχα «ντύνει» τα βομβαρδιστικά της με λάστιχα αυτοκινήτων

Γιατί η Μόσχα «ντύνει» τα βομβαρδιστικά της με λάστιχα αυτοκινήτων
Ρωσικές δυνάμεις «ντύνουν» τα βομβαρδιστικά της χώρας με λάστιχα αυτοκινήτων Maxar Technologies / CNNi

Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να «ντύνουν» εξωτερικά τα βομβαρδιστικά της αεροπορίας με λάστιχα αυτοκινήτων, με ειδικούς να εκτιμούν ότι ενδεχομένως να πρόκειται για μια προσπάθεια να προστατευτούν τα αεροσκάφη από επιθέσεις ουκρανικών drone.

Δορυφορικές εικόνες της Maxar Technologies από τη βάση Engels στα κεντρικά της Ρωσίας δείχνουν δύο βομβαρδιστικά Tu-95 με λάστιχα στις οροφές τους.

Το CNNi, που έφερε στη δημοσιότητα το θέμα, αναφέρει πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει γιατί οι Ρώσοι προχώρησαν σε αυτή την κίνηση, ωστόσο μίλησε με ειδικούς που έριξαν «φως» στην περίεργη αυτή ενέργεια των ρωσικών δυνάμεων.

Όπως εξήγησαν, ενδεχομένως να πρόκειται για μια… άχαρη προσπάθεια να προστατευτούν τα αεροσκάφη από τις επιθέσεις των ουκρανικών drone αλλά και να μειωθεί η ορατότητα τους τη νύχτα.

Η κίνηση αυτή θα έχει, όμως, μειωμένη απόδοση, όπως εξήγησε ο Φρανσίσκο Σέρα Μάρτινς, κατασκευαστής drone της εταιρείας «One Way Aerospace».

Δορυφορική εικόνα της Maxar Technologies / Maxar Technologies

Είπε ωστόσο, ότι ενδεχομένως να μειώσει τη «θερμική υπογραφή» του βομβαρδιστικού.

«Αλλά θα είναι ορατά στις υπέρυθρες κάμερες» είπε στο CNNi.

Με τη σειρά του, ο Στεφάν Γουάτκινς, ερευνητής που καταγράφει την πορεία αεροσκαφών και πλοίων, τόνισε:

«Παρότι φαίνεται ανόητο, φαίνεται ότι κάνουν ότι μπορούν για να προσθέσουν… πανοπλίες στα αεροσκάφη τους, που κατά τα άλλα είναι απροστάτευτα. Το εάν θα έχει αποτέλεσμα εξαρτάται από το είδος της κεφαλής που θα έχει η πύραυλος ή το drone».

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι τα λάστιχα ενδεχομένως θα προστατεύσουν το αεροσκάφος από θραύσματα που θα μπορούσαν να του προκαλέσουν ζημιές.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, που μίλησε στο CNNi υπό τον όρο της ανωνυμίας διότι δεν έχει άδεια για να μιλήσει για το περιστατικό, είπε ότι η συμμαχία γνωρίζει τις ρωσικές κινήσεις.

«Πιστεύουμε ότι γίνεται για να προστατευθούν τα βομβαρδιστικά από τα drones» είπε ο εν λόγω αξιωματούχος, σημειώνοντας παράλληλα:


«Δεν ξέρουμε εάν θα έχει κάποιο αποτέλεσμα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα επιστρατεύει τεχνικέςDIY για να προστατεύσει τον εξοπλισμό της από ουκρανικές επιθέσεις.

Στο παρελθόν είχε τοποθετήσει μεταλλικά κλουβιά στα τανκ της, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τρωτά τους σημεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ