ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Τουλάχιστον 31 οι νεκροί από κυκλώνα στον νότο της χώρας

Βραζιλία: Τουλάχιστον 31 οι νεκροί από κυκλώνα στον νότο της χώρας
Στιγμιότυπο από τον κυκλώνα στο Ρίο Γκράντε ντο Σουλ AP Photo / Wesley Santos

Ο κυκλώνας που έπληξε τη νότια Βραζιλία στην αρχή της εβδομάδας έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 31 ανθρώπων, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό των τοπικών αρχών που μίλησαν για επτά επιπλέον θανάτους σε σχέση με χθες.

Δυστυχώς έχουμε 31 επιβεβαιωμένους θανάτους επί του παρόντος. Ωστόσο δεδομένης της κατάστασης, ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω", δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, Εντουάρτο Λέιτε, σύμφωνα με τον οποίο η περιφέρεια αυτή βιώνει "το χειρότερο καιρικό φαινόμενο στην ιστορία της".

Περισσότεροι από 52.000 άνθρωποι από 67 πόλεις της πολιτείας αυτής πλήττονται από τη Δευτέρα από τις καταρρακτώδεις βροχές, οι οποίες προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις. Περισσότεροι από 4.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Εκατοντάδες πυροσβέστες και αστυνομικοί, καθώς και εθελοντές, μετέχουν σήμερα στις επιχειρήσεις διάσωσης ανθρώπων που παραμένουν απομονωμένοι και διάνοιξης της πρόσβασης σε ορισμένες περιοχές.

"Εφαρμόζουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να βοηθήσουμε το Ρίο Γκράντε ντο Σουλ να βγει από αυτή τη θλιβερή κατάσταση", έγραψε στην πλατφόρμα X ο υπουργός Περιφερειακής Ολοκλήρωσης Πάουλο Πιμέντα, ο οποίος πέταξε πάνω από τις κατεστραμμένες περιοχές μαζί με τον υπουργό Περιφερειακής Ολοκλήρωσης και Ανάπτυξης Βαλντέζ Γκοέζ.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την αποστολή ελικοπτέρων προκειμένου να ενισχυθούν οι αποστολές διάσωσης.

Ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνεται μια γυναίκα που μεταφερόταν με ελικόπτερο αλλά έπεσε σε ποτάμι όταν έσπασε το καλώδιο στον οποίο κρεμόταν.

Η πόλη με τα περισσότερα θύματα έως τώρα είναι η Μουσούμ, μια κωμόπολη 5.000 κατοίκων όπου 15 σοροί βρέθηκαν την Τρίτη και της οποίας το 85% του εδάφους καλύφθηκε όταν πλημμύρισε ο ποταμός Τακουαρί.

Οι τοπικές αρχές προειδοποιούν ότι μπορεί να σημειωθούν και άλλες καταστροφές στην περιοχή, καθώς νέες βροχοπτώσεις αναμένονται την Πέμπτη.

Η Βραζιλία έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από φονικές κακοκαιρίες, η διασύνδεση των οποίων με την κλιματική αλλαγή δεν αποκλείεται από τους ειδικούς.

Οι επιπτώσεις είναι ακόμη πιο καταστροφικές σε ένα πλαίσιο ανεξέλεγκτης αστικοποίησης και πολλών φτωχών πληθυσμών που διαμένουν σε επισφαλείς κατοικίες στην πλαγιά του λόφου.

Τουλάχιστον 65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Φεβρουάριο από πλημμύρες και κατολισθήσεις τις οποίες προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές στην πολιτεία του Σάο Πάολο, στη νοτιοανατολική Βραζιλία.

Σχεδόν 9,5 εκατομμύρια από τους 203 εκατομμύρια κατοίκους της Βραζιλίας ζουν σε περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες ή κατολισθήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ