ΚΟΣΜΟΣ

Είναι η γερμανική οικονομία άρρωστη;

Είναι η γερμανική οικονομία άρρωστη;
Στο επίκεντρο του προβλήματος ο σκληρός πυρήνας της γερμανικής βιομηχανίας. AP Photo

Η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας ανακοίνωσε πως για τρίτο συνεχόμενο μήνα η οικονομία της χώρας εμφανίζει αρνητικό δείκτη.

Η απότομη πτώση ειδικά στον κομβικό «βραχίονα» της αυτοκινητοβιομηχανίας πυροδότησε ύφεση στη γερμανική βιομηχανία, καθώς η παραγωγή μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, εντείνοντας την πίεση στο Βερολίνο και συγκεκριμένα στην Καγκελαρία και τον ίδιο τον Όλαφ Σολτς.

Η πτώση 0,8 τοις εκατό από μήνα σε μήνα που καταγράφει η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας ξεπέρασε την πτώση 0,5 τοις εκατό που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες. Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη πτώση με βάση τους οικονομικούς αναλυτές θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αγγίζοντας ουσιαστικά για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια το 1% εάν δεν υπήρχε η ανάκαμψη στην παραγωγή ενέργειας και τον κατασκευαστικό κλάδο τον Ιούλιο. Η παραγωγή στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας της Γερμανίας καταγράφει πτώση 9%.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε ή έμεινε στάσιμη τα τελευταία τρία τρίμηνα και η ανάκαμψή της από την πανδημία ήταν πιο αργή από τις ΗΠΑ ή της ευρωζώνης συνολικά. Η βιομηχανική καρδιά της χώρας έχει πληγεί ιδιαίτερα από τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας, τα αυξανόμενα επιτόκια και την επιβράδυνση του εμπορίου με την Κίνα - τη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά του Βερολίνου.

Επιπρόσθετα η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επανεκτίμησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο από 0,3 τοις εκατό σε 0,1 τοις εκατό. Η κίνηση ακολουθεί τις μειώσεις στις εκτιμήσεις για ανάπτυξη από την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Αυστρία και σημαίνει ότι η ευρωζώνη υστερεί περαιτέρω σε σχέση με τις ΗΠΑ, των οποίων το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,6% το τελευταίο τρίμηνο.

Μέσα στο μαύρο φόντο υπάρχουν ελάχιστες φωτεινές «πινελιές». Σύμφωνα με τα στοιχεία η ιδιωτική κατανάλωση έχει αυξηθεί και αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική της πορεία μέχρι και το τέλος του έτους. Θετική είναι και η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό της χώρας ο οποίος από το 6,9% σήμερα αναμένεται να πέσει κάτω από το 6% μέχρι το τέλος του 2023. Το 2024 οι προβλέψεις μιλούν για πληθωρισμό 2,6% και 1,9% το 2025.

Η ανεργία πάντως θα παραμείνει σε σχετικά υψηλά επίπεδα για τα επόμενα δύο χρόνια με την οικονομική ανασφάλεια και την «λαβωμένη» βιομηχανία να παραμένει επιφυλακτική. 2,59 εκατομμύρια Γερμανοί είναι άνεργοι σήμερα με τον αριθμό αυτό να υποχωρεί ελάχιστα την επόμενη χρονιά. Σημαντική πτώση αναμένεται από το 2025 και μετά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ