ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Δύο νεκροί και 100 τραυματίες - Η χειρότερη βροχόπτωση εδώ και 140 χρόνια

Χονγκ Κονγκ: Δύο νεκροί και 100 τραυματίες - Η χειρότερη βροχόπτωση εδώ και 140 χρόνια
Από τις πλημμύρες στο Χονγκ Κονγκ AP Photo/Louise Delmotte

Φονική κακοκαιρία πλήττει το Χονγκ Κονγκ με τις βροχοπτώσεις να χαρακτηρίζονται οι χειρότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ αφότου άρχισαν να τηρούνται συστηματικά μετεωρολογικά αρχεία, το 1884. 

Ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι δύο νεκροί και περισσότεροι από εκατό τραυματίες. Βίντεο δείχνουν πλημμυρισμένους δρόμους, σπίτια, εμπορικά κέντρα, σταθμούς μετρό και σήραγγες.

Ο ακραίος καιρός βύθισε επίσης στο χάος την κοντινή κινεζική πόλη Σεντζέν, έναν τεχνολογικό κόμβο περισσότερων από 17,7 εκατομμυρίων ανθρώπων, με τις επιχειρήσεις και τις συγκοινωνίες να έχουν πληγεί σοβαρά.

«Δεν έχω ξαναδεί σκηνές όπως αυτή. Ακόμη και κατά τη διάρκεια των προηγούμενων τυφώνων, δεν ήταν ποτέ τόσο σοβαρός. Είναι πολύ τρομακτικό», είπε η βοηθός νοσοκόμα Κόνι Τσέουνγκ, 65 ετών από το Χονγκ Κονγκ.

Η καταρρακτώδης βροχή οφείλεται στον τυφώνα Χαϊκούι. Αν και αργότερα εξασθένισε σε τροπική καταιγίδα, έχουν σημειωθεί σφοδρές βροχοπτώσεις σε περιοχές που έχουν ήδη υποστεί ζημιές από τον τυφώνα της προηγούμενης εβδομάδας.

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ έκλεισαν τα σχολεία την Παρασκευή (8/9) και ζήτησαν από τους εργαζόμενους να μείνουν στα σπίτια τους. Επίσης κλειστό έμεινε το Χρηματιστήριο της πόλης.

Ο Έρικ Τσαν, γραμματέας διοίκησης, δήλωσε ότι το δίκτυο μεταφορών του Χονγκ Κονγκ έχει «διαταραχθεί σοβαρά» και η «κατάσταση ακραίων συνθηκών» θα παραταθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Η MTR Corp (0066.HK), η οποία διαχειρίζεται το σιδηροδρομικό δίκτυο της πόλης, είπε ότι τουλάχιστον μία γραμμή έκλεισε ενώ άλλες λειτουργούσαν με καθυστερήσεις. Ένα βίντεο κλιπ έδειχνε εργαζόμενους του μετρό να βαδίζουν μέχρι τη μέση σε έναν σταθμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ