ΚΟΣΜΟΣ

Κυκλώνας στη Βραζιλία με 41 νεκρούς - Μεγάλη επιχείρηση για 46 αγνοούμενους

Κυκλώνας στη Βραζιλία με 41 νεκρούς - Μεγάλη επιχείρηση για 46 αγνοούμενους
Νεκροί, αγνοούμενοι και χιλιάδες εγκατέλειψαν τις εστίες από το πέρασμα του τυφώνα στη Βραζιλία (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Wesley Santos

Φονικός κυκλώνας πλήττει τη Βραζιλία αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 41 νεκρούς και 46 αγνοούμενοι.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται, διαβεβαίωσε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, της νοτιότερης Πολιτείας της Βραζιλίας.

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι ισχυροί άνεμοι ανάγκασαν περισσότερους από 10.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Συνολικά, οι πληγέντες ξεπερνούν τις 135.000. Πολλά κτίρια καταστράφηκαν και πόλεις πλημμύρισαν.

Ο κυβερνήτης Εντουάρντο Λέιτε επισκέφθηκε την Πέμπτη (7/9) τον δήμο του Μουσούμ, όπου 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και υποσχέθηκε ότι η πόλη θα ξαναχτιστεί πολύ γρήγορα. «Θα την ξαναχτίσουμε πιο γρήγορα απ’ ό,τι πιστεύουν ορισμένοι», έγραψε στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Περίπου χίλιοι διασώστες και δέκα ελικόπτερα συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, οι οποίες δυσχεραίνονται επειδή κατέρρευσαν δύο γέφυρες ενώ πολλοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί λόγω των κατολισθήσεων. Οι Αρχές προειδοποιούν ότι ο καιρός θα παραμείνει ασταθής στην περιοχή μέχρι το πρωί του Σαββάτου (9/9), επειδή επηρεάζεται από την άφιξη ενός ψυχρού μετώπου από τη γειτονική Ουρουγουάη.

Η Βραζιλία αντιμετωπίζει συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία οι επιστήμονες συνδέουν με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Τον Ιούνιο, όταν άλλος κυκλώνας έπληξε την ίδια Πολιτεία, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 άνθρωποι ενώ τον Φεβρουάριο 65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από τις βροχές στο Σάο Σεμπαστιάο, ένα θέρετρο που απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από το Σάο Πάουλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ