ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία για την ασφάλεια στο Ρίο ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων

Ανησυχία για την ασφάλεια στο Ρίο ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων
Ολυμπιακοί Αγώνες Ρίο-Ανησυχία για την Ασφάλεια REUTERS/Ricardo Moraes

Σοβαρή ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια στο Ρίο ντε Τζανέιρο, εξέφρασε ο δήμαρχος της πόλης που θα φιλοξενήσει του Ολυμπιακούς Αγώνες, έναν μόλις μήνα πριν την έναρξη του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος.

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ρίο και η κυβέρνηση κάνει τραγική δουλειά όσον αφορά την αντιμετώπισή του», ανέφερε ο Paes μιλώντας στο CNN.

Η κυβέρνηση χρωστά ακόμα χρήματα από υπερωρίες και bonus στο αστυνομικό σώμα. Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα, οι αστυνομικοί του Ρίο διαμαρτυρήθηκαν για αυτό σε μία διαδήλωση έξω από το αεροδρόμιο, όπου κρατούσαν πανό που έγραφαν «Καλώς ήλθατε στην Κόλαση».

«Εάν δεν πληρωθεί η αστυνομία και η πυροσβεστική, όσοι έρθουν στο Ρίο δε θα είναι ασφαλείς», τόνισε ο δήμαρχος.

Το Ρίο έχει αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα ασφάλειας τον τελευταίο καιρό, όπως την ένοπλη ληστεία με θύμα έναν αθλητή, αλλά και την έφοδο 20 ενόπλων σε νοσοκομείο της πόλης όπου νοσηλευόταν ένας έμπορος ναρκωτικών, προκειμένου να τον "απελευθερώσουν".

Παρά τις δυσκολίες που αναφέρει ο δήμαρχος όμως, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε πως 85.000 παραπάνω αστυνομικοί θα βρίσκονται στην πόλη από τα τέλη Ιουλίου και θα παραμείνουν στο Ρίο κατά τη διάρκεια και των Ολυμπιακών αλλά και των Παραολυμπιακών Αγώνων.

«Κατά τη διάρκεια των Αγώνων ο στρατός και το ναυτικό θα βρίσκονται εδώ», ανέφερε ο Paes και πρόσθεσε: «ευτυχώς η κυβέρνηση δε θα είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια εκείνη την περίοδο».

Όσον αφορά τον ιό Ζίκα, ο Zaes δήλωσε πως δεν πιστεύει πως ο ιός θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα στους Αγώνες, σχολιάζοντας σαρκαστικά: «αυτή την περίοδο, εάν είστε Αμερικάνος παρακαλώ μην πάτε στη Φλόριντα . Υπάρχουν περισσότερα κρούσματα Ζίκα στη Φλόριντα παρά στο Ρίο».

Ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας συμφωνεί με τα λεγόμενα του δημάρχου, τονίζοντας πως η εξάπλωση του ιού είναι μικρή αυτή την περίοδο στη Βραζιλία. Παρόλα αυτά, συμβουλεύει τις γυναίκες που είναι έγκυες να αποφύγουν ταξίδια στην περιοχή και να φροντίσουν να πάρουν επιπλέον μέτρα για την προστασία τους από τα κουνούπια, για παράδειγμα να φορούν μακρυμάνικες μπλούζες, μακριά παντελόνια και να χρησιμοποιούν απωθητικό σπρέι.

Rio mayor: State doing a 'terrible, horrible job' before Olympics, By Flora Charner, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ