Ιστορική συνάντηση Ερντογάν-Σίσι μετά από μια δεκαετία τεταμένων διμερών σχέσεων
Ανανεώθηκε:
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε σήμερα, Κυριακή 10/09 με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Νέο Δελχί, σηματοδοτώντας το τέλος μίας δεκαετίας τεταμένων διμερών σχέσεων.
Σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν ζωντανά τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν παρουσία πολλών μελών των αντιπροσωπειών τους.
Η Τουρκία είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο την αποκατάσταση των πρώτων διπλωματικών επαφών της με την Αίγυπτο από το 2013.
Οι σχέσεις Άγκυρας- Καΐρου είχαν διαρραγεί μετά την ανατροπή του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, που προερχόταν από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, από τον στρατό, το 2013, υπό την ηγεσία του Σίσι.
Τότε ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι δεν θα μιλήσει «ποτέ» «σε κάποιον όπως» ο Σίσι.
Μία ημέρα μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, που είχε κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στην Τουρκία, οι δύο πρόεδροι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. Αντάλλαξαν μάλιστα την πρώτη τους χειραψία τον Νοέμβριο του 2022 στη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ, μία ακόμη χώρα με την οποία η Αίγυπτος ανανέωσε πρόσφατα τις διπλωματικές της σχέσεις.
Άκυρο από την Google στον Τραμπ - Απέρριψε την ιδέα του να πάρει ένας ωκεανός το όνομά του
10:22
Bookreads: «Μόνο μίσος» - Το graphic novel του Θανάση Πέτρου για μια χώρα διχασμένη
10:10
ΑΝΑΛΥΕΙ Ο ΚΩΝ. ΥΦΑΝΤΗΣ : Τύχη… Γκίλφοϊλ και για τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία; Η μεγαλύτερη ανοχή και το κοινό ερώτημα
10:00
Πάτρα: Νεκρή νεαρή γυναίκα σε ακάλυπτο πολυκατοικίας στην περιοχή της Αγίας Σοφίας
09:52