ΚΟΣΜΟΣ

4η Ιουλίου: Οι ΗΠΑ γιορτάζουν την ανεξαρτησία τους

4η Ιουλίου: Οι ΗΠΑ γιορτάζουν την ανεξαρτησία τους
REUTERS/Shannon Stapleton

Οι Ηνωμένες Πολιτείες γιορτάζουν σήμερα την 240η ημέρα της ανεξαρτησίας τους, η οποία υπογράφτηκε στις 4 Ιουλίου 1776, στη Φιλαδέλφια. 

Συντάχθηκε από τους Τόμας Τζέφερσον και Βενιαμίν Φραγκλίνο, ενώ η συμβολική της έγκριση έγινε στις 4 Ιουλίου 1776- από το Κογκρέσο. Θεωρείται ως η πράξη ίδρυσης του κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής καθώς και της ανεξαρτητοποίησής τους από τη Βρετανική αποικιοκρατία.

Η Αμερικανική Επανάσταση ήταν ουσιαστικά ο 8ετής πόλεμος μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και των 13 αποικιών της, στην αμερικανική ήπειρο ο οποίος διήρκεσε από το 1775 μέχρι το 1783.

Αφορμή για τον πόλεμο αποτέλεσε η βαριά φορολογία που επέβαλλαν οι Βρετανοί στις αμερικανικές αποικίες, γεγονός που προκαλούσε τη δυσφορία των κατοίκων που επεδίωκαν την απελευθέρωσή τους, αρχικώς, από την οικονομική κηδεμονία τους.

Ως εκ τούτου, οι Αμερικανοί σταμάτησαν να αγοράζουν τσάι και μάλιστα πέταξαν τεράστια φορτία τσαγιού στο λιμάνι της Βοστώνης στις 16 Δεκεμβρίου 1773. Η αντίδραση των Άγγλων ήταν άμεση, αφού έστειλαν 4.000 στρατιώτες να καταλάβουν την πόλη.

Αυτό φαινομενικά αποτέλεσε την έναρξη του αμερικανό-βρετανικού πολέμου που κράτησε 8 χρόνια, μέχρι που τελικά συγκλήθηκε συνέλευση των Αμερικανών στη Φιλαδέλφεια, όπου ψηφίστηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.

Ωστόσο η διαμάχη δεν σταμάτησε εκεί, αφού οι Άγγλοι έστελναν συνεχώς ενισχύσεις και οι Αμερικανοί προσπαθούσαν να κρατήσουν την επανάσταση ζωντανή. Η Γαλλία από την πλευρά της, έστειλε οικονομική ενίσχυση στους επαναστατημένους Αμερικανούς καθώς και στρατεύματα. Εν τέλει ο αγγλικός στρατός "κατέρρευσε" στη Βιρτζίνια στις 19 Οκτωβρίου 1781.

Ο πόλεμος έληξε επίσημα με την συνθήκη του Παρισιού στις 3 Σεπτεμβρίου 1783, με την οποία η Αγγλία παραχωρούσε τα εδάφη της στις ΗΠΑ.

Πλέον στις ΗΠΑ, η 4η Ιουλίου θεωρείται εθνική αργία και γιορτάζεται κάθε χρόνο με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα, παρελάσεις, καρναβάλια, πανηγύρια, συναυλίες, παιχνίδια μπέιζμπολ, καθώς και πολιτικές ομιλίες και τελετές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ