ΚΟΣΜΟΣ

Νοτιοκορεατικά ΜΜΕ: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ταξιδεύει προς τη Ρωσία

Νοτιοκορεατικά ΜΜΕ: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ταξιδεύει προς τη Ρωσία
(AP Photo/Alexander Khitrov)

Το τρένο του Κιμ Γιονγκ Ουν ξεκίνησε το ταξίδι του προς τη Ρωσία για ενδεχόμενη συνάντηση του Βορειοκορεάτη ηγέτη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως μεταδίδουν νοτιοκορεατικά ΜΜΕ.

Η εφημερίδα Chosun Ilbo της Νότιας Κορέας, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές που δεν κατονομάζει, γράφει πως το θωρακισμένο τρένο του απομονωμένου ηγέτη ξεκίνησε από την Πιονγιάνγκ το βράδυ της Κυριακής και ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει συνάντηση Κιμ – Πούτιν ακόμη και την Τρίτη.

Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της Νότιας Κορέας δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.

Η είδηση της επίσκεψης του Κιμ Γιονγκ Ουν στη Ρωσία έγινε γνωστή τη Δευτέρα 4/9, με αμερικανικά ΜΜΕ να μεταδίδουν πως στο «τραπέζι» θα πέσουν εξοπλιστικά ζητήματα.

Ο απομονωμένος ηγέτης της Βορείου Κορέας φέρεται να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να στείλει οπλισμό στη Μόσχα, ώστε να συνδράμει τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Εθνικό Συμβούλιο Εθνικών Υποθέσεων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι εξοπλιστικές διαπραγματεύσεις «προχωρούν ενεργά», μετά και από την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού στην Πιονγιάνγκ τον Ιούλιο.

«Έχουμε πληροφορίες ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν αναμένει οι συζητήσεις αυτές θα συνεχιστούν σε διπλωματικό επίπεδο ηγετών στη Ρωσία» υπογραμμίζει η εκπρόσωπος Τύπου Αντριάν Γουάτσον σε ανακοίνωσή της.

Η Γουάτσον δεν αναφέρθηκε στο χρόνο διεξαγωγής της συνάντησης, με ορισμένα αμερικανικά ΜΜΕ να επικαλούνται, ωστόσο, πηγές που εκτιμούν ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του μηνός.

Οι New York Times, που μετέδωσαν και πρώτοι την είδηση, στις αρχές του μήνα, έγραφαν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στο campus πανεπιστημίου στην ανατολική πόλη του Βλαδιβοστόκ.

Το τετ-α-τετ αυτό δεν θα είναι το πρώτο των δύο ηγετών: ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε ταξιδέψει και το 2019 στο Βλαδιβοστόκ με το πράσινο τρένο του.

Αναλυτές ανησυχούν ότι η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας ανοίγει το δρόμο για στρατιωτική συνδρομή στην Πιονγιάνγκ, όποτε εκείνη τη χρειαστεί.

Προβληματισμό προκαλεί, επίσης, το ενδεχόμενο ο Βλαντιμίρ Πούτιν να συμφωνήσει να παράσχει γνώσεις τεχνολογίας όπλων στη Βόρεια Κορέα -κάτι που ενδεχομένως θα επιτρέψει στον Κιμ Γιονγκ Ουν να αναπτύξει περαιτέρω το πυρηνικό του πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ