ΚΟΣΜΟΣ

Σερζ Ντασό: Ο Γάλλος κροίσος σε δίκη για offshore

Σερζ Ντασό: Ο Γάλλος κροίσος σε δίκη για offshore
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/ETIENNE LAURENT

Ο Γάλλος βιομήχανος και γερουσιαστής Σερζ Ντασό βρίσκεται στα δικαστήρια από τη Δευτέρα, επειδή απέκρυψε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους.

Ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος είναι πλέον 91 ετών και ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στη Γαλλία -σύμφωνα με το περιοδικό Forbes- δεν ήταν παρών κατά την έναρξη της δίκης του για φορολογική απάτη, που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη.

Είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Dassault, είναι επίσης ο εκδότης της δεξιάς εφημερίδας Le Figaro, γερουσιαστής της αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος της πόλης Κορμπέιγ-Εσόν, νότια του Παρισιού.

Ο Ντασό διώκεται έπειτα από μια έρευνα σχετικά με την κληρονομιά του, η οποία άρχισε τον Νοέμβριο του 2014, στην οποία βρέθηκε πως έχει λογαριασμούς στο εξωτερικό, όπου κρύβει ένα μέρος του ενεργητικού του από την εφορία.

Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες αφορούν τέσσερις λογαριασμούς ιδρυμάτων και εταιρειών στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, στο Λουξεμβούργο και στο Λιχτενστάιν, μέσω των οποίων διακινήθηκαν έως 31 εκατομμύρια ευρώ. Η υπεράσπιση του Ντασό έθεσε κατά την έναρξη της δίκης πολλά διαδικαστικά ζητήματα, που μπορεί να οδηγήσουν σε αναβολή των ακροαματικών συνεδριάσεων, αν γίνουν τελικά αποδεκτά.

Εξαγορά ψήφων και φιλανθρωπίες

Η ύπαρξη κρυφών λογαριασμών στο Λουξεμβούργο και το Λιχτενστάιν είχε ήδη αναφερθεί στο πλαίσιο μιας άλλης έρευνας με στόχο τον Σερζ Ντασό, σχετικά με ένα σύστημα εξαγοράς ψήφων κατά τις εκστρατείες για τις δημοτικές εκλογές στο Κορμπέιγ-Εσόν το 2009 και το 2010.

Ο ίδιος διετέλεσε δήμαρχος της πόλης από το 1995 έως το 2009, ενώ σε αυτή την υπόθεση κατηγορείται μαζί με άλλα επτά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων είναι και ο νυν δήμαρχος Ζαν-Πιέρ Μπεστέ, που τον διαδέχθηκε.
Κατά την έρευνα που πραγματοποίησαν οι ανακριτές, πολλές μαρτυρίες τεκμηρίωσαν την ύπαρξη ενός συστήματος εξαγοράς ψήφων.

Επίσης, έρευνες έδειξαν ότι σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ευρώ είχαν μεταβιβασθεί από λογαριασμούς του "σε δήθεν φιλανθρωπικά έργα στην Αλγερία και την Τυνησία την περίοδο 2009 και 2010", σύμφωνα με μια πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.

Ο βιομήχανος κατηγορείται για εξαγορά ψήφων, συνέργεια σε αθέμιτη χρηματοδότηση εκστρατείας και χρηματοδότηση πέραν του επιτρεπόμενου ορίου. Δεν αρνείται ότι έκανε δωρεές, αλλά αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία για διαφθορά και οποιαδήποτε σύνδεση με εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ