ΚΟΣΜΟΣ

Ποινή φυλάκισης 18 μηνών για ναζιστική δραστηριότητα

Ποινή φυλάκισης 18 μηνών για ναζιστική δραστηριότητα
CNNi

Δικαστήριο της αυστριακής πόλης Λιντς καταδίκασε σε φυλάκιση 18 μηνών, έναν 45χρονο κάτοικο της πόλης ο οποίος παραδέχθηκε ότι αναρτούσε στο Facebook τραγούδια με ναζιστικό περιεχόμενο. για να διαδώσει τη ναζιστική προπαγάνδα.

Σε τέτοια αδικήματα επιβάλλεται ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών, ωστόσο ο πρόεδρος του δικαστηρίου αναγνώρισε μία σειρά ελαφρυντικών στον κατηγορούμενο -λόγω εντίμου του βίου του- επιβάλλοντας τελικά μία ιδιαίτερα χαμηλή ποινή.

Η καταδικαστική απόφαση για τη λεγόμενη "ναζιστική επαναδραστηριοποίηση", έγινε στο πλαίσιο του αποκαλούμενου "Νόμου Απαγόρευσης", ο οποίος είχε ψηφιστεί αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στις 8 Μαΐου του 1945.

Ο νόμος, που είναι ενσωματωμένος στο αυστριακό Σύνταγμα και είχε τροποποιηθεί το 1947 και τελευταία το 1992, προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών για οποιαδήποτε δράση σχετιζόμενη με τον εθνικοσοσιαλισμό (από απλή συνθηματολογία, σύμβολα και εμβλήματα) και εφαρμόζεται απαρέγκλιτα σχεδόν πάντα από τα αυστριακά δικαστήρια σε τέτοιες περιπτώσεις.

Με βάση αυτού, είχαν διαλυθεί επίσημα και είχαν απαγορευτεί μετά τον πόλεμο όλες οι ναζιστικές ή "συγγενείς" οργανώσεις και είχαν κατασχεθεί υπέρ του αυστριακού κράτους οι περιουσίες τους, ενώ απαγορεύεται από τότε μια επανίδρυση ή επαναδραστηριοποίηση για εθνικοσοσιαλιστικούς σκοπούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ