ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Aύξηση «ξεχαμένων» ασθενειών σε κατοικίδια λόγω αντιεβολιαστών ιδιοκτητών

ΗΠΑ: Aύξηση «ξεχαμένων» ασθενειών σε κατοικίδια λόγω αντιεβολιαστών ιδιοκτητών
Ian Livesey / StockSnap

Ολο και περισσότεροι Αμερικανοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων αρνούνται να εμβολιάσουν τα ζωάκια τους, επηρεασμένοι από το αντιεμβολιαστικό κίνημα, που γιγαντώθηκε στη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19. Η επιφυλακτικότητα απέναντι στα εμβόλια κερδιζει συνεχώς έδαφος με πολλούς αμερικανούς να αντιμετωπίζουν με δυσπιστία ακόμα ακαι τα παιδικά εμβόλια ρουτίνας...

Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής η αύξηση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών στα κατοικίδια, στα αφεντικά τους και στους κτηνιάτρους.

Σύμφωνα με έρευνα υπό τον τίτλο «Διστακτικότητα για τον Εμβολιασμό Σκύλων», που εκπόνησε η Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Βοστώνης και δημοσιοποιήθηκε στις 26 Αυγούστου, το 37% των ιδιοκτητών θεωρούν πως δεν είναι ασφαλή τα εμβόλια για τους σκύλους, το 22% τα κρίνει αναποτελεσματικά και το 30% άχρηστα.

Συνολικά, 53% των ιδιοκτητών σκύλων είχαν μια από τις τρεις αυτές απόψεις, σύμφωνα με την έρευνα η οποία διενεργήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία έρευνας και ανάλυσης δεδομένων YouGov.

«Γνωρίζαμε ότι υπάρχει η Διστακτικότητα για τον Εμβολιασμό κατοικιδίων από τις ατεκμηρίωτες και βιωματικές εμπειρίες. Δεν ξέραμε πόσο διάχυτη ήταν», δήλωσε στο Reuters ο βοηθός καθηγητή Ματ Μότα, κύριος συγγραφέας της έρευνας, ο οποίος θεωρεί ότι πρόκειται για την πρώτη έρευνα του είδους.

Το εμβόλιο της λύσσας για τα σκυλιά είναι ένα από τα λίγα εμβόλια που ζητούν υποχρεωτικώς πολλές αμερικανικές πολιτείες. Ωστόσο, οι κτηνίατροι προσπαθούν να πείσουν τους ιδιοκτήτες σκύλων να εμβολιάσουν τα κατοικίδιά τους και για άλλες ασθένειες.

«Αν υπάρχουν περισσότεροι ανεμβολίαστα ζώα συντροφιάς, ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών αυξάνεται και το ίδιο συμβαίνει και για τους κτηνιάτρους, όλοι εμείς που τυχόν θα έρθουμε σε επαφή με ανεμβολίαστα κατοικίδια, δυνητικά κινδυνεύουμε να νοσήσουμε», καταλήγει ο Μότα.

Ο Τοντ Κάλσιν, κτηνίατρος στην Κτηνιατρική Κλινική Laurel, στο Δυτικό Χόλιγουντ, δήλωσε ότι αρχικά εξεπλάγη από το πόσο διαδεδομένο είναι το φαινόμενο, αλλά, όπως είπε, τα συμπεράσματα της έρευνας συνάδουν με το περιεχόμενο των ερωτήσεων που δέχεται από ιδιοκτήτες κατοικιδίων.

«Πιστεύω ότι αυτό το περιβάλλον με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και με όλα τα άλλα που συμβαίνουν έχει αρχίσει να προβάλλεται και στα κατοικίδια», εκτιμά ο Κάλσιν.

CDC / Unsplash

Δυσπιστία και για τα παιδικά εμβόλια

Έκθεση της UNICEF τον περασμένο Απρίλιο διαπίστωσε ότι άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στα παιδικά εμβόλια ρουτίνας κατά μοιραίων ασθενειών, όπως η ιλαρά και η πολυομυελίτιδα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ