ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Τάιρ Νίκολς: Νέες κατηγορίες στους πέντε αστυνομικούς

Δολοφονία Τάιρ Νίκολς: Νέες κατηγορίες στους πέντε αστυνομικούς
Επιγραφή του Τάιρ Νίκολς AP Photo/Matthew Hinton

Νέες κατηγορίες απαγγέλθηκαν την Τρίτη (12/9) από ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ σε βάρος των πέντε αστυνομικών που ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον Αφροαμερικανό Τάιρ Νίκολς.

Οι κατηγορίες αυτές αφορούν στην παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων του Νίκολς και συνωμοσία με στόχο να καλύψουν την παράνομη χρήση βίας από μέρους τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Βίντεο - ντοκουμέντο από τη σύλληψη του Νίκολς, τον Ιανουάριο του 2023 στο Μέμφις, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας έδειχναν τους πέντε αστυνομικούς, να χτυπούν τον 29χρονο χωρίς να σταματούν.

«Η χώρα παρακολούθησε με φρίκη τον Νίκολς να δέχεται κλωτσιές, μπουνιές, να τον χτυπούν με τέιζερ και να του ρίχνουν σπρέι πιπεριού», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ σε σύντομο βίντεο που ανήρτησε την Τρίτη (12/9).

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι πέντε αστυνομικοί, που πλέον έχουν αποπεμφθεί από το σώμα, «στέρησαν σκοπίμως τα συνταγματικά δικαιώματα του Τάιρ Νίκολ», ενέργειες «οι οποίες οδήγησαν στον θάνατό του».

Το πολιτειακό δικαστήριο του Τενεσί έχει απαγγείλει κατηγορίες εναντίον των αστυνομικών Ταντάριους Μπιν, Ντεμέτριους Χέιλι, Τζάστιν Σμιθ, Έμιτ Μάρτιν του Γ΄και Ντέσμοντ Μιλς Τζούνιορ για ανθρωποκτονία σε δεύτερο βαθμό, επίθεση, απαγωγή, αποτυχία εκπλήρωσης των καθηκόντων τους και κατάχρηση θέσης.

Όλοι τους έχουν δηλώσει αθώοι.

Το χρονικό της δολοφονίας

Υπενθυμίζεται πως, ο Νίκολς είχει συλληφθεί στις 7 Ιανουαρίου και πέθανε τρεις ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο. Αρχικά, η αστυνομία είχε ισχυρισθεί ότι συνελήφθη για επικίνδυνη οδήγηση, όμως αργότερα ο επικεφαλής του σώματος δήλωσε ότι ο λόγος που οι αστυνομικοί σταμάτησαν τον Νίκολς ήταν αβάσιμος.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε έρευνα τον Ιούλιο για να εξετάσει αν η αστυνομία του Μέμφις καταφεύγει συστηματικά σε χρήση υπερβολικής βίας και επιδίδεται σε φυλετικές διακρίσεις. Όπως έχει ανακοινωθεί, στο πλαίσιο της έρευνας θα εξεταστούν οι καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες οι αστυνομικοί του Μέμφις συλλαμβάνουν δυσανάλογα πολλούς Αφροαμερικανούς για ασήμαντες τροχονομικές παραβάσεις, όπως σπασμένα φώτα πορείας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δεχθεί πολλές καταγγελίες για τη χρήση υπερβολικής βίας από αστυνομικούς στο Μέμφις, ακόμη και εναντίον ανθρώπων που έχουν ήδη συλληφθεί ή τους έχουν τοποθετηθεί χειροπέδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ