ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν - Κιμ: Πάπια και σύκο και πελμένι με κάβουρα της Καμτσάτκα στο «αντιμπεριαλιστικό» μενού

Πούτιν - Κιμ: Πάπια και σύκο και πελμένι με κάβουρα της Καμτσάτκα στο «αντιμπεριαλιστικό» μενού
Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Με δηλώσεις αμοιβαίας αβρότητας ολοκληρώθηκαν οι επίσημες συνομιλίες ανάμεσα στους ηγέτες της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν μετά από περισσότερο από δύο ώρες, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής που διεξάγεται σήμερα, Τετάρτη 14/9, στο κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι στη ρωσική Άπω Ανατολή.

«Θα στέκομαι πάντα στο πλευρό της Ρωσίας» ήταν η δήλωση του Κιμ Γιονγκ Ουν προσερχόμενος στο τραπέζι των συνομιλιών, επαινώντας τη Μόσχα που «στάθηκε απέναντι στις ηγεμονικές δυνάμεις για να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την ασφάλειά της» και αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Σύμφωνα με το CNNi ο Κιμ εξέφρασε «την πλήρη και άνευ όρων υποστήριξη σε όλα όσα κάνει η Ρωσία ως απάντηση» καταλήγοντας: «Στην πρώτη γραμμή του αντιιμπεριαλισμού και της ανεξαρτησίας, θα στέκομαι πάντα στο πλευρό της Ρωσίας και χρησιμοποιώ αυτή την ευκαιρία για να το καταστήσω σαφές».

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, στην αρχή διεξήχθησαν συνομιλίες παρουσία αντιπροσωπειών και ακολούθησε ένα τετ-α-τετ των δύο ηγετών. Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε πως θα συζητήσουν για «θέματα οικονομικής συνεργασίας, για ανθρωπιστικά θέματα και για την κατάσταση στην περιοχή», με τον Κιμ να συμπληρώνει πως «υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία οι δύο χώρες πρέπει να συνεργαστούν και να αλληλοβοηθούμε στον πόλεμο της ανεξαρτησίας μας, όπως αναμένουν οι λαοί των χωρών μας».

Ψαρόσουπα με κυπρίνο και σορμπέ από ιπποφαές

Οι δύο ηγέτες δεν έκαναν επίσημες δηλώσεις, αλλά προχώρησαν στο επίσημο γεύμα. Όπως μεταδίδει το ΤASS, επικαλούμενο δημοσιογράφο που καλύπτει το Κρεμλίνο, το γεύμα θα αρχίσει με μια σαλάτα με πάπια, σύκο και νεκταρίνι και θα ακολουθήσουν ρωσικά πελμένι (ζυμαρικά από λεπτή ζύμη) με γέμιση κάβουρα της Καμτσάτκα και μετά ψαρόσουπα με κυπρίνο και σορμπέ από ιπποφαές.

Ως κύριο πιάτο, οι ηγέτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε οξύρρυγχο με μανιτάρια και πατάτες ή μοσχαρίσια αντρεκότ με ψητά λαχανικά.

Ως επιδόρπιο θα τους προσφερθούν κόκκινα μύρτιλλα από την τάιγκα με κουκουνάρι και συμπυκνωμένο γάλα.

Οι δύο ηγέτες θα συνοδεύσουν το γεύμα τους με λευκά και κόκκινα κρασιά από το κτήμα Ντιβνομόρσκοε της νότιας Ρωσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ