ΚΟΣΜΟΣ

Η «δίκη Τραμπ» δεν θα γίνει τον προσεχή Οκτώβριο - «Νίκη» για τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο

Η «δίκη Τραμπ» δεν θα γίνει τον προσεχή Οκτώβριο - «Νίκη» για τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο
AP Photo/Chuck Burton, File

Η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στην Τζόρτζια, για την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος, δεν θα ξεκινήσει τον προσεχή Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ανώτατο δικαστήριο, λαμβάνοντας μια απόφαση που θα επιτρέψει στον πρώην πρόεδρο να δικαστεί μετά τους δύο πρώην δικηγόρους του, πιθανότατα θα καθυστερήσει και μετά τις αρχές του 2024.

Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της κομητείας Φούλτον, Σκοτ Μακάφι, επικαλέστηκε τεχνικά προβλήματα και μια σειρά από εκκρεμή νομικά ζητήματα για να διαχωρίσει τη δίκη των δικηγόρων Κένεθ Τσίσεμπρο και Σίντνεϊ Πάουελ από εκείνη του Τραμπ και άλλων 16 κατηγορουμένων στην ίδια υπόθεση.

Οι δύο δικηγόροι είχαν ζητήσει να εκδικαστεί γρήγορα η υπόθεση και η ημερομηνία της δίκης τους ορίστηκε για τις 23 Οκτωβρίου. Ο Τραμπ και άλλοι κατηγορούμενοι υποστήριζαν ότι με τόσο σφιχτό χρονοδιάγραμμα δεν επαρκεί ο χρόνος για να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους.

Γιατί «πανηγυρίζει» ο Τραμπ

Σύμφωνα με το CNNi, η απόφαση της Πέμπτης (14/9) είναι μια «νίκη» για τον Τραμπ και τους συγκατηγορούμενούς του που δεν ήθελαν να δικαστούν μέσα στον επόμενο μήνα. Το χρονοδιάγραμμα που καθόρισε ο δικαστής ενίσχυσε μόνο ορισμένα από τα στάδια της προδικαστικής διαδικασίας, δημιουργώντας την πιθανότητα η ίδια η δίκη να μην πραγματοποιηθεί καν μέσα στο 2024 ή ακόμα και αργότερα.

Το νομικό ημερολόγιο του Τραμπ κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους είναι ήδη «γεμάτο» με σχέδια για δίκες σε άλλες ποινικές υποθέσεις που αντιμετωπίζει, και προσπαθεί να μεταθέσει αυτές τις διαδικασίες για μετά την προεδρική εκστρατεία του για το 2024.

Προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία της δίκης του Τραμπ και ο δικαστής άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να διαχωριστούν οι δίκες και άλλων συγκατηγορουμένων του.

Ο Μακάφι είχε και στο παρελθόν εκφράσει αμφιβολίες για το αν θα έπρεπε να δικαστούν μαζί οι συνολικά 19 κατηγορούμενοι.

Τον Αύγουστο ασκήθηκε δίωξη στον Τραμπ και τους άλλους κατηγορουμένους με την κατηγορία ότι συνωμότησαν για να πιέσουν αξιωματούχους της Πολιτείας της Τζόρτζια να ανατρέψουν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020. Όλοι τους έχουν δηλώσει αθώοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ