ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Μπενιαμίν Νετανιάχου-Ίλον Μασκ στις ΗΠΑ - Τι θα συζητήσουν

Συνάντηση Μπενιαμίν Νετανιάχου-Ίλον Μασκ στις ΗΠΑ - Τι θα συζητήσουν
Ο επιχειρηματίας Ίλον Μασκ (αριστερά) και ο ισραηλινός πρωθυπουργός (δεξιά) Associated Press (collage)

Με τον δισεκατομμυριούχο Ίλον Μασκ αναμένεται να συναντηθεί ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου την προσεχή Δευτέρα (18/9), με στόχο την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στη χώρα του. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ισραηλινού πρωθυπουργού, ο Νετανιάχου θα αναχωρήσει το απόγευμα της Κυριακής (17/9) στις ΗΠΑ, όπου θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το πρωί της Παρασκευής (22/9).

Θα ξεκινήσει την επίσκεψή του στην Καλιφόρνια, όπου θα συναντηθεί με τον Ίλον Μασκ.

Να σημειωθεί πως, ο ιδιοκτήτης της πλατφόρμας Χ (πρώην Twitter) κατηγορείται για αντισημιτισμό, καθώς καταφέρεται εναντίον του μεγιστάνα Τζορτζ Σόρος –επιζήσαντα του ολοκαυτώματος– και της εδρεύουσας στη Νέα Υόρκη ισραηλιτικής οργάνωσης ADL (Anti-Defamation League, «Ένωση κατά της Δυσφήμισης»).

Ο Μασκ κατηγορεί την ADL για συκοφαντική δυσφήμιση και μείωση των πωλήσεων της πλατφόρμας, ενώ πριν από μερικές ημέρες, οργάνωσε «δημοψήφισμα» μέσω Χ με το ερώτημα εάν θα έπρεπε να της απαγορευθεί η πρόσβαση.

Την ίδια στιγμή, απ' όταν ο Μασκ απέκτησε το μέσο λογαριασμοί που εξέφραζαν ακροδεξιές απόψεις αποκαταστάθηκαν, ενώ πρόσφατα σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα από ερευνητές του «Κέντρου καταπολέμησης της ρητορικής μίσους στον ψηφιακό κόσμο» από τις 300 αντισημιτικές και ρατσιστικές αναρτήσεις που καταγγέλθηκαν στην πλατφόρμα X, οι 259 παρέμεναν αναρτημένες μια εβδομάδα αργότερα.

Ο Ίλον Μασκ διαβεβαίωσε στις αρχές του μήνα πως «είμαι υπέρ της ελευθερίας του λόγου, αλλά εναντίον του αντισημιτισμού οποιουδήποτε είδους».

Λαμβάνοντας υπόψιν, λοιπόν, τα παραπάνω η συνάντηση του επιχειρηματία με τον Ισραηλινό πρόβλημα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ