ΚΟΣΜΟΣ

Σε τροχιά γύρω από τον Δία το διαστημικό σκάφος Juno

Σε τροχιά γύρω από τον Δία το διαστημικό σκάφος Juno
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το διαστημικό σκάφος, Juno (Ήρα) κατάφερε να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον τεράστιο και μυστηριώδη πλανήτη Δία, που περιβάλλεται από πυκνά νέφη.

Πρόκειται για δεύτερη φορά που ένα διαστημικό αεροσκάφος ταξιδεύει μέχρι τον Δία, μετά το Galileo (Γαλιλαίος) το 1995.

Το ρομποτικό σκάφος της NASA, μετά από ένα πενταετές ταξίδι, έθεσε σε λειτουργία το βασικό του κινητήρα για 35 λεπτά, ώστε ν' αποκτήσει την κατάλληλη τροχιά εγκλωβισμού στη βαρύτητα του Δία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της NASA.

Λίγες ώρες πριν, η ίδια αυτή βαρύτητα είχε επιταχύνει το σκάφος με ταχύτητα 265.000 χιλιομέτρων την ώρα, ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο γήινο αντικείμενο είχε ποτέ ταξιδέψει.

Από τη στιγμή που θα λάβει την τελική τροχιακή του θέση για την έναρξη της 20μηνης ερευνητικής αποστολής του, το διαστημόπλοιο θα εκτελεί αυγοειδείς περιστροφές. Η καθεμία από τις περιστροφές αυτές, θα έχει διάρκεια 14 ημερών, προκειμένου να διερευνηθεί εάν ο Δίας διαθέτει σκληρό πυρήνα κάτω από τη νεφελώδη ατμόσφαιρά του.

Παράλληλα, το Juno θα προχωρήσει σε χαρτογράφηση του τεράστιου μαγνητικού πεδίου του αναφερόμενου πλανήτη, ενώ θα διερευνήσει και την πιθανότητα ύπαρξης νερού, στην πυκνή ατμόσφαιρα του Δία.

Αν η μανούβρα εισόδου στην τροχιά του Δία είχε αποτύχει, δεν θα ήταν δυνατό να υπάρξει δεύτερη προσπάθεια. Γι' αυτό, σύμφωνα με το BBC και το Space.com, οι επιστήμονες και μηχανικοί στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης (JPL) της NASA ξέσπασαν σε ζητωκραυγές, χειροκροτήματα και αγκαλιές, μόλις το Juno πέτυχε το στόχο του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ