Τα ανθυγιεινά σνακ αναιρούν τα οφέλη της υγιεινής διατροφής - Τι να προσέξετε
Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως το ένα τέταρτο των ανθρώπων αναιρεί τα οφέλη των υγιεινών γευμάτων μεανθυγιεινά σνακ, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «European Journal of Nutrition» οι μισοί από τους 854 συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στην έρευνα δεν αντιστοιχούν την υγιεινή ποιότητα των γευμάτων με τα σνακ και το αντίστροφο.
Η διαφορά αυτή έχει σαφώς αρνητική επίδραση στην υγεία και προκαλεί αύξηση των επιπέδων σακχάρου και λίπους στο αίμα.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 24% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψής μας προέρχεται από σνακ, όπως μπάρες δημητριακών, γλυκά και φρούτα. Η μέση ημερήσια πρόσληψη σνακ στα άτομα που τσιμπολογούν, δηλαδή το 95% της ομάδας, ήταν 2,28 σνακ την ημέρα, με το 29% των ατόμων να τρώνε περισσότερα από δύο.
Ωστόσο, η έρευνα έδειξε πως το πρόβλημα δεν είναι η κατανάλωση σνακ γενικά, αλλά η κατάναλωση ανθυγιεινών σνακ.
Εκείνοι και εκείνες που κατανάλωναν συχνά σνακ υψηλής ποιότητας, όπως ξηρούς καρπούς και φρέσκα φρούτα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υγιές βάρος σε σύγκριση με εκείνους που δεν καταναλώνουν καθόλου σνακ ή καταναλώνουν ανθυγιεινά σνακ.
Ταυτόχρονα, τα υγιεινά σνακ βελτιώνουν το μεταβολισμό και αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού της πείνας.
Το 26% των συμμετεχόντων και συμμετεχουσών ανέφεραν ότι κατανάλωναν υγιεινά κυρίως γεύματα, αλλά σνακ κακής ποιότητας.
Τα σνακ αυτά, όπως τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα και αυτά που περιέχουν ζάχαρη, συνδέονται με χειρότερους δείκτες υγείας και αφήνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πεινασμένοι. Επίσης, συνδέονται με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, υψηλότερη μάζα σπλαχνικού λίπους και υψηλότερες συγκεντρώσεις τριγλυκεριδίων μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, τα οποία σχετίζονται με εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιαγγειακά νοσήματα και παχυσαρκία.
Τα πιο δημοφιλή σνακ που καταναλώθηκαν ήταν μπισκότα, φρούτα, ξηροί καρποί και σπόροι, τυρί και βούτυρο, κέικ και πίτες και μπάρες δημητριακών.
Τη μεγαλύτερη συμβολή στην πρόσληψη θερμίδων είχαν τα κέικ και οι πίτες (14%), τα δημητριακά πρωινού (13%), το παγωτό και τα κατεψυγμένα γαλακτοκομικά επιδόρπια (12%), τα γλυκά (12%), τα μπισκότα και τα μπράουνις (11%), οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (11%).
Ο χρόνος του τσιμπολογήματος μπορεί επίσης να είναι κρίσιμος για την υγεία, καθώς η ανάλυση έδειξε ότι το τσιμπολόγημα μετά τις 9 το βράδυ συνδέεται με χειρότερους αιματολογικούς δείκτες σε σύγκριση με όλες τις άλλες ώρες.
«Η αντικατάσταση ανθυγιεινών σνακ, όπως μπισκότα, πατατάκια και κέικ, με υγιεινά σνακ, όπως φρούτα και ξηροί καρποί, είναι ένας πολύ απλός τρόπος για να βελτιώσετε την υγεία σας», σημειώνει η καθηγήτρια Σάρα Μπέρι από το King's College του Λονδίνου.