ΚΟΣΜΟΣ

Γκουτέρες για ημέρα Δημοκρατίας: «Ουσιαστικός ο ρόλος των νέων για την προστασία της»

Γκουτέρες για ημέρα Δημοκρατίας: «Ουσιαστικός ο ρόλος των νέων για την προστασία της»
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Αντόνιο Γκουτέρες AP/Channi Anand

Το δικό του μήνυμα για την Διεθνή Ημέρα της Δημοκρατίας, έστειλε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας μεταξύ άλλων για τον ουσιαστικό ρόλο των παιδιών και των νέων για την προστασία της δημοκρατίας σήμερα και στο μέλλον.

«Η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν τα θεμέλια των ανθεκτικών, ειρηνικών και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών», τονίζει αρχικά.

Αναφερόμενος περαιτέρω στη Διεθνή Ημέρα της Δημοκρατίας, είπε πως «γιορτάζουμε την ελπίδα που δίνει στις κοινωνίες και αναγνωρίζουμε τις πολλές απειλές που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή της έντασης και της αναταραχής».

Ειδικότερα, αναφέρει πως ο χώρος της κοινωνίας των πολιτών περιορίζεται και η παραπληροφόρηση δηλητηριάζει τον δημόσιο λόγο, πολώνει τις κοινωνίες και διαβρώνει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς.

Σε ό,τι αφορά το φετινό θέμα «Η Ενδυνάμωση της Επόμενης Γενιάς», επισημαίνει ότι επικεντρώνεται στον ουσιαστικό ρόλο των παιδιών και των νέων για την προστασία της δημοκρατίας σήμερα και στο μέλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο, διαμηνύει: «Δεν αρκεί να ακούμε τα παιδιά και τους νέους. Πρέπει να τους υποστηρίξουμε με μαζικές επενδύσεις στην εκπαίδευση, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση. Πρέπει να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προωθήσουμε την ισότητα των φύλων. Πρέπει επίσης να επεκτείνουμε την ουσιαστική συμμετοχή των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα».

Καταληκτικά, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προτρέπει πως αυτή τη σημαντική ημέρα, «ας ενώσουμε τα χέρια όλες οι γενιές, ας εργαστούμε μαζί για να οικοδομήσουμε έναν πιο δίκαιο κόσμο για όλους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ