Τρομοκρατική οργάνωση η ρωσική ομάδα μισθοφόρων Wagner για τη Βρετανία
Εκτός νόμου έθεσε και επίσημα την Παρασκευή 165/9, την ρωσική ομάδα μισθοφόρων Wagner, το Λονδίνο, χαρακτηρίζοντας την «τρομοκρατική οργάνωση».
Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα , κρίνεται παράνομη η ιδιότητα μέλους ή η υποστήριξη της Wagner.
Το Κρεμλίνο έιχε σχολιάσει ότι η μισθοφορική εταιρεία Wagner δεν υφίσταται από νομικής απόψεως, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την βρετανική απόφαση να κηρυχθεί τρομοκρατική οργάνωση.
Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Σουέλα Μπράβερμαν χαρακτήρισε «βίαιο και καταστροφικό» τον ιδιωτικό μισθοφορικό στρατό του Γεβγκένι Πριγκόζιν, που δρα «ως στρατιωτικό εργαλείο της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν στο εξωτερικό».
«Δεν υπάρχει κάτι για να σχολιαστεί. Ισως θα μπορούσε να προσθέσει κανείς ότι, από νομικής απόψεως, δεν υπάρχει τέτοια οργάνωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η Συρία, η Λιβύη και πολλές χώρες της Αφρικής αποτελούν πεδία δράσης της Wagner, η οποία έχει στρατολογήσει χιλιάδες ποινικούς κρατούμενους των φυλακών της Ρωσίας για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, προσφέροντας την βασική δύναμη επίθεσης στο μέτωπο του Μπαχμούτ.
Μετά την σύντομη στάση του περασμένου Ιουνίου κατά της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας και το αεροπορικό δυστύχημα κατά το οποίο σκοτώθηκε ο αρχηγός της οργάνωσης Γεβγκένι Πριγκόζιν και ο διοικητής της Ντμίτρι Ούτκιν, ό,τι απέμεινε από την δύναμη πυρός της Wagner βρίσκεται σήμερα στην Λευκορωσία και δεν είναι σαφές τι θα γίνει με τις υπηρεσίες ασφαλείας που προσφέρει σε πολλές αφρικανικές χώρες όπως το Μαλί και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πολωνία: Μέλη της Wagner αναπτύσσονται κοντά στα σύνορά μας - Τι φοβάται η Βαρσοβία
Το αβέβαιο μέλλον της Wagner πονοκεφαλιάζει το Κρεμλίνο
DW: Τι κάνει η «ομάδα Βάγκνερ» χωρίς τον Πριγκόζιν;
Κωνσταντοπούλου: Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν κλείνει, όσο και αν προσπαθούν να το κλείσουν
18:47
ΚΚΕ για επίσκεψη Μητσοτάκη στον Έβρο: Ο καημός του είναι πώς η περιοχή θα γίνει ορμητήριο πολέμου
18:37
Συνελήφθη 32χρονος στα Χανιά για ναρκωτικά και όπλα
18:25
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στο κέντρο των γεωπολιτικών και γεωενεργειακών εξελίξεων της ευρύτερης περιοχής
18:13