ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν υπέρ εργαζομένων στις αυτοκινητοβιομηχανίες: «Δώστε μερίδιο από τα υπερκέρδη»

Μπάιντεν υπέρ εργαζομένων στις αυτοκινητοβιομηχανίες: «Δώστε μερίδιο από τα υπερκέρδη»
AP Photo/Susan Walsh

Παρέμβαση στη διαμάχη των εργαζομένων με τις αυτοκινητοβιομηχανίες έκανε την Παρασκευή, 15/9, ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «κανείς δεν ήθελε την απεργία του συνδικάτου United Auto Workers, στη διαμάχη του με τις τρεις μεγάλες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες», ωστόσο «οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να έχουν ένα μερίδιο από τα κέρδη που βγάζουν οι εταιρείες αυτές».

«Κανείς δεν θέλει μια απεργία, αλλά σέβομαι το δικαίωμα των εργαζομένων να χρησιμοποιούν τις επιλογές που έχουν», είπε ο Μπάιντεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

«Κατανοώ την απογοήτευση των εργαζομένων», συνέχισε, προτρέποντας τις δύο πλευρές να υπογράψουν μια συμφωνία που θα είναι επωφελής για όλους, τόσο για τα συνδικάτα όσο και τις για επιχειρήσεις.

«Τα κέρδη-ρεκόρ (των αυτοκινητοβιομηχανιών) δεν μοιράστηκαν με δίκαιο τρόπο» με τους εργαζομένους, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η απεργία στα εργοστάσια τριών μεγάλων αμερικανικών κατασκευαστριών αυτοκινήτων ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (14/9), από τους εργαζομένους και τις εργαζόμενες , διεκδικώντας τη σύναψη νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του συνδικάτου United Auto Workers (UAW), Σον Φέιν σημείωσε πως επελέγησαν τρεις μονάδες –μια της καθεμιάς από τις λεγόμενες μεγάλες «τρεις του Ντιτρόιτ», δηλαδή τις General Motors, Stellantis και Ford– για την μαζική κινητοποίηση, καλώντας τα μέλη του συνδικάτου να είναι έτοιμα να συμμετάσχουν με τη σειρά τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ανάλογα με την πορεία των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Το συνδικάτο διεκδικεί αυξήσεις 40%, οι αυτοκινητοβιομηχανίες λένε πως δεν θα δεχθούν να ξεπεράσουν το 20%, ενώ απορρίπτουν άλλα αιτήματα-κλειδιά του UAW.

Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή και οι δυο πλευρές απέχουν ακόμη πολύ από τη συμφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ