ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Πογκρόμ κατά υποψηφίων - Στη φυλακή ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης πριν τις εκλογές

Αίγυπτος: Πογκρόμ κατά υποψηφίων - Στη φυλακή ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης πριν τις εκλογές
Επικρίσεις δέχεται ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι για μα σειρά περιστατικών σε βάρος των εκλογικών του αντιπάλων

Σε φυλάκιση έξι μηνών χωρίς αναστολή καταδικάστηκε το Σάββατο, 16/9, ο επικεφαλής της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης Χισάμ Κάσεμ.

Η απόφαση του αιγυπτιακού δικαστηρίου εμποδίζει εκ των πραγμάτων τη συμμετοχή του στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν την άνοιξη.

Λογισμικό παρακολουθήσεων

Εν τω μεταξύ, ήδη χθες, Παρασκευή, 15/9, ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία της Αιγύπτου, που διεξήγε ήδη προεκλογική εκστρατεία, ο Άχμεντ αλ-Ταντάουι, αποκάλυψε πως το τηλέφωνό του παρακολουθείται από το Σεπτέμβριο του 2021. Παραβιάστηκε από ευρωπαϊκά εμπορικά λογισμικά κατασκοπείας πολλές φορές αφού ανακοίνωσε το ενδιαφέρον του για την προεδρία της Αιγύπτου, σύμφωνα με έκθεση του Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Ο Χισάμ Κάσεμ καταδικάσθηκε σε «τρεις μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή και πρόστιμο 20.000 αιγυπτιακών λιρών» (περίπου 600 ευρώ) για «δυσφήμηση» ενός πρώην υπουργού και σε «τρεις μήνες χωρίς αναστολή για περιύβριση αρχής» κατά την ανάκρισή του στο πλαίσιο της πρώτης υπόθεσης, γνωστοποίησε μέσω της πλατφόρμας X η Γκαμίλα Ισμαήλ, από τα στελέχη του Ελεύθερου Ρεύματος, του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού με επικεφαλής τον Κάσεμ.

Ο συνήγορος του Κάσεμ, ο Νάσερ Αμίν, ανακοίνωσε μέσω του Facebook πως θα ασκήσει έφεση.

Ο 64χρονος Χισάμ Κάσεμ κρατείται από τις 20 Αυγούστου και πραγματοποιεί από τότε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος κατά της κυβέρνησης του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσιγια τη φυλάκισή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ