ΚΟΣΜΟΣ

Νεβάδα: Αεροσκάφη συγκρούστηκαν κατά την προσγείωση μετά από επίδειξη – Νεκροί οι πιλότοι

Νεβάδα: Αεροσκάφη συγκρούστηκαν κατά την προσγείωση μετά από επίδειξη – Νεκροί οι πιλότοι
Στιγμιότυπο από το σημείο της συντριβής Screen grab από βίντεο

Τραγικό θάνατο βρήκαν δύο πιλότοι, όταν τα αεροσκάφη τους συγκρούστηκαν την Κυριακή 17/09 κατά τη διάρκεια του Εθνικού Πρωταθλήματος Αεροπορικών Αγώνων και Αεροπορικής Έκθεσης στο Ρίνο της Νεβάδα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

«Γύρω στις 2:15 μ.μ. σήμερα το απόγευμα, κατά την ολοκλήρωση του αγώνα T-6 Gold, κατά την προσγείωση, δύο αεροπλάνα συγκρούστηκαν και επιβεβαιώθηκε ότι και οι δύο πιλότοι είναι νεκροί», ανέφερε η Ένωση Αεροδρομικών Αγώνων Reno σε δήλωση που αναρτήθηκε στο Facebook.

Οι δύο πιλότοι ήταν οι Νικ Μέισι και Κρις Ράσινγκ, οι οποίοι σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, ήταν ειδικευμένοι και νικητές στην Τ-6. Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι οικογένειες των δύο θυμάτων, ενώ οι υπόλοιποι αγώνες ακυρώθηκαν. Δεν αναφέρθηκαν άλλοι τραυματισμοί.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (NTSB) ανέφερε σε δήλωση που εστάλη στο CNNi ότι ερευνά τα αίτια της συντριβής. Η υπηρεσία, η οποία ηγείται της έρευνας, αναγνώρισε τα δύο αεροσκάφη ως βορειοαμερικανικό T-6G και βορειοαμερικανικό AT-6B, και είπε ότι μόλις είχαν ολοκληρώσει τον αγώνα.

«Τα συντρίμμια κάθε αεροπλάνου ήταν πολύ κοντά το ένα στο άλλο», είπε η NTSB, προσθέτοντας ότι τα συντρίμμια θα μεταφερθούν σε μια εγκατάσταση εκτός έδρας για ανάλυση.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης δήλωσαν ότι συνεργάζονται με το NTSB, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας και «όλες τις τοπικές Αρχές για να εντοπίσουν την αιτία του δυστυχήματος και να διασφαλίσουν ότι όλοι οι πιλότοι, οι θεατές και οι εθελοντές μας έχουν την απαραίτητη υποστήριξη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».

Η εκδήλωση, η οποία διεξάγεται για περισσότερες από πέντε δεκαετίες, αποτελεί «θεσμό για τη βόρεια Νεβάδα και τους λάτρεις της αεροπορίας από όλο τον κόσμο», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Κατά την τελευταία δεκαετία, η εκδήλωση είχε περισσότερους από ένα εκατομμύριο θεατές και «παρήγαγε περισσότερα από 750 εκατομμύρια δολάρια» για την περιφερειακή οικονομία, σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Αυτό δεν είναι το πρώτο θανατηφόρο δυστύχημα που συμβαίνει στην εκδήλωση. Ένας πιλότος σκοτώθηκε πέρυσι σε αεροπορικό δυστύχημα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα και το 2011, 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 60 τραυματίστηκαν όταν ένα αεροπλάνο ξέφυγε από τον έλεγχο και έπεσε πάνω σε θεατές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ