ΚΟΣΜΟΣ

Μαραθώνιος Σίδνεϊ: Δεκάδες δρομείς στο νοσοκομείο με θερμική εξάντληση λόγω καύσωνα

Μαραθώνιος Σίδνεϊ: Δεκάδες δρομείς στο νοσοκομείο με θερμική εξάντληση λόγω καύσωνα
AP Photo/Denes Erdos

O καύσωνας που πλήττει την Αυστραλία επηρέασε και τον Μαραθώνιο του Σίδνεϊ, με αποτέλεσμα 26 άτομα να μεταφερθούν στο νοσοκομείο την Κυριακή (17/09) και περίπου 40 να νοσηλεύονται από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για θερμική εξάντληση.

Μεγάλα τμήματα της νοτιοανατολικής Αυστραλίας, συμπεριλαμβανομένου του Σίδνεϊ, βιώνουν ένα ανοιξιάτικο κύμα καύσωνα, ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με τις θερμοκρασίες σήμερα να αναμένεται να κορυφωθούν έως και 16 βαθμούς Κελσίου (60 Φαρενάιτ) πάνω από τον μέσο όρο του Σεπτεμβρίου.

Το αυξανόμενο κύμα καύσωνα αναπτύχθηκε στο εσωτερικό της χώρας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και είναι πιθανό να διαρκέσει έως την Τετάρτη στις πολιτείες της Νότιας Αυστραλίας, της Βικτώριας και της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Το Γραφείο Μετεωρολογίας δήλωσε ότι αναμένεται να σπάσουν πολλά ρεκόρ της πρώιμης άνοιξης τις επόμενες ημέρες, χαρακτηρίζοντας τη ζέστη «πολύ ασυνήθιστη για τον Σεπτέμβριο».

«Μια ανακούφιση από τη ζέστη δεν αναμένεται μέχρι την Τετάρτη και μετά, καθώς ένα ισχυρότερο ψυχρό μέτωπο διασχίζει τις νοτιοανατολικές πολιτείες», ανέφερε το Γραφείο Μετεωρολογίας σε ανάρτησή του στο Facebook την Κυριακή.

Οι θερμοκρασίες στα δυτικά του Σίδνεϊ αναμένεται να φτάσουν τους 36 βαθμούς Κελσίου (96,8 Φαρενάιτ) τη Δευτέρα, πριν πέσουν στους 22 βαθμούς Κελσίου (71 Φαρενάιτ) περίπου την Πέμπτη, σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Το κύμα καύσωνα έχει επίσης αυξήσει τους κινδύνους πυρκαγιών, με αρκετές περιοχές να έχουν λάβει «υψηλές» βαθμολογίες κινδύνου πυρκαγιάς και τις αρχές να παροτρύνουν τους κατοίκους να προετοιμαστούν για πυρκαγιές. Περίπου 50 πυρκαγιές χόρτων ή θάμνων καίνε στη Νέα Νότια Ουαλία, αλλά όλες έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

Η Αυστραλία προετοιμάζεται για μια θερμότερη άνοιξη και ένα θερμότερο καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο φέτος, αφού ενισχύθηκε η πιθανότητα ενός Ελ Νίνιο, ενώ το καιρικό φαινόμενο θα μπορούσε πιθανότατα να αναπτυχθεί μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο μπορεί να προκαλέσει ακραία καιρικά φαινόμενα από πυρκαγιές έως κυκλώνες και ξηρασίες στην Αυστραλία, με τις αρχές να προειδοποιούν ήδη για αυξημένους κινδύνους πυρκαγιών.

Μια πυκνή ομίχλη καπνού σκέπασε το Σίδνεϊ για αρκετές ημέρες την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι πυροσβέστες πραγματοποιούσαν καύσεις για τη μείωση του κινδύνου, προκειμένου να προετοιμαστούν για την επικείμενη περίοδο πυρκαγιών.

Η θερμή άνοιξη της Αυστραλίας ακολουθεί έναν χειμώνα με θερμοκρασίες πολύ πάνω από τον μέσο όρο. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι καύσωνες θα γίνουν πιο συχνά και πιο έντονα, εκτός αν ο κόσμος σταματήσει να καίει τα ορυκτά καύσιμα που θερμαίνουν τον πλανήτη.

Sydney Marathon runners hospitalized as Australia swelters in unusual spring heat wave

ΔΗΜΟΦΙΛΗ